Catherine Allégret 78 let


Cesta francouzské herečky Catherine Allégret na uměleckou dráhu byla prakticky automatická, protože se narodila do filmařského prostředí. Její otec Yves Allégret (1907-1987) byl významným režisérem, matkou byla jedna z největších hvězd francouzské poválečné kinematografie Simone Signoret (1918-1985). Rodiče se však rozvedli již v roce 1949, kdy Catherine byly tři roky. Vyrůstala pak s matkou a jejím druhým manželem, neméně slavným hercem a zpěvákem Yvesem Montandem (1921-1991). Rodinný portrét doplňme ještě o jméno Catherinina strýce, jímž byl režisér Marc Allégret (1900-1973).

Na počátku sedmdesátých let hrála Catherine Allégret dvě menší role ve filmech slavného Claude Leloucha, za zmínku ale stojí její part v POSLEDNÍM TANGU V PAŘÍŽI (Ultimo tango a Parigi, 1972), znovu se svou matkou Simone Signoret pak hrála v dramatu SPÁLENÉ STODOLY (Les granges brulees, 1975), několika vedlejšími rolemi doplnila filmy různých žánrů v hlavních rolích například s Pierre Richardem, Annie Girardot nebo Romy Schneider.

Během osmdesátých let se Catherine Allégret znovu příležitostně vracela k divadlu, hrála například na scéně Petit Montparnasse, později ji bylo možno vidět v Brechtově Matce Kuráži v Théâtre de l′Ouest Parisien. Zviditelnila ji také televizie a ve většině dílů seriálu NAVARRO (1989-2006) hrála Ginou, majitelku restaurace, v níž se scházeli kriminalisté. V životopisném snímku EDITH PIAF (2006) se objevila v postavě Louise, zatím naposledy hrála ve válečném dramatu ZÁTAH (La rafle, 2010).

Catherine Allégret byla provdaná, jejím manželem byl od roku 1969 herec Jean-Pierre Castaldi (*1944). Od roku 1974 žili odděleně, ale rozvedli se až v roce 1977. Jejich syn Benjamin Castaldi (*1970) je televizním moderátorem a také příležitostným hercem. Catherine Allégret se v 90. letech prosadila také jako spisovatelka, vydala mimo jiné vzpomínkovou knihu Les souvenirs et les regrets aussi (1994).


16.4.1946
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Catherine Allégret csfd

PředávkováníItinéraire d'une maman braqueuseFatalOdsunEdith PiafTajný ctitelVdavky, sňatky, svazkyBob MillionTři dny se soudcemMister FrostOrchestre rouge, L'Nazi Hunter: The Beate Klarsfeld StoryNaléhavý případJeu de quillesLa caravaneLe Braconnier de DieuJosephaJupiter 81Au Bon BeurreChanel SolitaireLe Serment d'HeidelbergČerný talár pro vrahaSvětlo ženyMords pas, on t'aimeS láskou k vlasti nejdál dojdešNáhradníkNáhoda a násilíPaul and MichelleVincent, François, Paul a ti druzí...Les Volets closSpálené stodolyBeau masqueDobrodružství je dobrodružstvíPoslední tango v PařížiSex-shopPapa, les petits bateauxSmic Smac SmocTohle se stává jen druhýmUn enfant dans la villeLe champignonÉlise ou la vraie vieLe Temps de vivreTout peut arriverJako blázenCarré de dames pour un asLady LZločin v expresuEt la montagne fleuriraStíny smrtiDemain nous appartientNina


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Allégret: 10.3. 2024 01:12