Heinrich George (1893 - 1946)


Heinrich George, celým jménem Georg August Friedrich Hermann Schulz, používal též jméno Georg Heinrich Schulz, nebo Heinz Georg Schulz, byl německý režisér a herec. Německými životopisci charakterizován jako vnitřně roztříštěný kolos. Pokud je údělem herectví ztvárňovat i tragické role, plné bolesti a naděje, nebo osudy lidí na houpačce, čekajících na kterou stranu se přikloní příslovečné kyvadlo štěstí, pak Heinrich George takto svůj život prožil.

Politicky se přiklání k levici, spolupracoval s Německou komunistickou stranou. Byl členem německého Spolku studenstva (VDSt). Hrál v Proletářském divadle Erwina Piscatorse. V dramatu Maxima Gorkého NA DNĚ ztvárnil Satiniho. Hra byla v roce 1926 uvedena ve známém berlínském Národním divadle, ležícím na náměstí Bülowplatz. Mezi lety 1926 až 1938 vystupoval pravidelně na Heidelbergských slavnostech. V roce 1927 si zahrál Grota v METROPOLIS. Řadil se k nejvýznamějším hercům výmarské republiky, tiskem označovaný za „Generála berlínských podií".

Po Hitlerově převzetí moci, otočil o 180 stupňů. Provedl sebekritiku a ztotožnil se z nacistickou ideologií. V roce 1933 získal hlavní mužskou roli táty Heiniho Völkera v propagantistickém HITLERJUNGE QUEX (CHLAPEC Z HITLERJUGEND). Dětskou roli obsadil tehdy šestnáctiletý Jürgen Ohlsen, který si získal obrovskou popularitu, ale v roce 1940 se z dodnes neznámých příčin stáhl do ústraní. Stává se oslavovaným umělcem režimu. Učinkoval v rasistickém JUD SÜß (ŽID SÜSS, 1940). Film byl natočen z podmětu tehdejšího ministra Goebblese a měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Patřil mezi nejdražší produkce nacistického ministerstva propagandy. Paradoxem tehdejší doby byl autor literární předlohy Lion Feuchtwanger, který se narodil do židovské rodiny. Před nacisty emigroval nejprve do Francie, v roce 1940 do USA. Heinrich Georg se přátelil s nejvyššímy prominenty nacistického režimu a aktivně s režimem spolupracoval. Ačkoliv po válce tvrdil, že nebyl nacistou, řada dalších okolností svědčí pro opak. Herec se zúčastnil Hitlerových narozeninových oslav, ačkoliv říšské kancléřství rozesílalo pozvánky jen těm hostům, kteří svou účast garantovali. Nikdy se netajil svými postoji a využíval všech výhod tehdejších prominentů. Hrál aktivní roli v německých nacifilmech a učinkoval v rozhlasové propagandě. Jen málo německých civilistů mělo ve válečných letech nárok na benzín. Na sklonku války si ve filmu KOLBERG (1945) zahrál německého národního hrdinu Joachima Nettelbecka.

15.června 1945 zahynul při dopravní nehodě generálplukovník Nikolaj Erastovič Berzarin, vojenský velitel Berlína. Tento rodák z Petrohradu a nadšený divadelní fanda, držel nad hercem ochrannou ruku. O několik dní později byl Heinrich George zatčen NKVD a umístěn do internačního tábora pro nacistické prominenty Hohenschönhausen. Zde nastudoval v ruštině Puškinova Poštmistra a několikrát ji reprízoval před sovětským vedením. S Ernstem Konstantinem nastudoval též Fausta a Mephista. Zemřel v zajateckém táboře č. 7 v Sachsenhausenu. Příčinou úmrtí byly komplikace po operaci slepého střeva. Jeho pozůstatky byly nalezeny a exhumovány až v roce 1994 za pomoci bývalých spoluvězňů v sachsenhausenském lese a byly porovnány s DNA jeho žijících synů.


9.10.1893
Stettin, Pomořany, Německá říše
26.9.1946
Sachsenhausen, Německo
Heinrich George csfd

Das Leben geht weiterDas Mädchen JuanitaDr. phil. DoederleinKolbergDie DegenhardtsObhájce má slovoWien 1910Andreas SchlüterHochzeit auf dem BärenhofSchicksalVelký stínPedro má visetDer PostmeisterDie RäuberFriedrich SchillerŽid SüssNesmrtelné srdceSensationsprozess CasillaDomovFrau SylvelinBall im MetropolDer BiberpelzEin VolksfeindUnternehmen MichaelVersprich mir nichts!Die große und die kleine WeltStjenka RasinWenn der Hahn krähtDas Mädchen JohannaHermine und die sieben AufrechtenNacht der VerwandlungStützen der GesellschaftChlapec z HitlerjugendDas Meer ruftReifende JugendSchleppzug M 171914, die letzten Tage vor dem WeltbrandBerlín - Alexandrovo náměstíDer Mann, der den Mord begingMenschen hinter GitternDreyfusDvojí životMenschen im KäfigDas letzte FortDer Mann mit dem LaubfroschDer Sträfling aus StambulKinder der StraßeManolescu, Král dobrodruhůSprengbagger 1010Wrath of the Seas, TheDas letzte SouperDie Dame mit der MaskeDie LeibeigenenRutschbahnSchmutziges GeldBigamieDie AusgestoßenenMeer, DasMetropolisOrientexpress


Aktualizace osobnostního profilu Heinrich George: 26.2. 2024 08:37