Mira Awad 48 let


V mnoha ohledech výjimečná palestinská zpěvačka, textařka a herečka Mira Anwar Awad se narodila v roce 1975 v arabském městě Ráme v Galileji na severu Izraele a v současnosti žije v Tel Avivu. Po otci má křesťansko-arabský a po matce bulharský původ, spolu se svými dvěma bratry vyrůstala ve velmi humanisticky založené a politicky angažované rodině. Studovala na izraelské škole jazzu a moderní hudby Rimon v Ramat Ha-Šaron. Její kariéra mnohostranné umělkyně začala ale převážně na divadelních prknech.

Jako zpěvačka rovněž spolupracovala s mnoha významnými izraelskými a světovými umělci. Roku 2002 začala její dlouholetá a dodnes trvající spolupráce se světoznámou zpěvačkou Achinoam Nini, mezinárodně známou pod jménem Noa. S tou do dnešního dne vytvořila několik duetů, v nichž se obě umělkyně snaží prosazovat myšlenku míru, soužití a dialogu mezi Izraelci a Palestinci při mnoha příležitostech po celém světě. Vrcholem jejich spolupráce byla zatím účast na populární Eurovizi roku 2009 s písní „There Must Be Another Way“ (Musí být i jiná cesta) obsahující jak anglický, tak i hebrejský a arabský text. Mira Awad se tímto stala prvním arabským reprezentantem Izraele v historii této soutěže. Tato její odvážná reprezentace však vyvolala uvnitř Izraele mimo nadšených ohlasů také velkou kontroverzi, a to jak mezi Židy, tak mezi Araby. Několik prominentních palestinských umělců dokonce před konáním soutěže poslalo zpěvačce otevřený dopis a žádali o její odstoupení.

Jedním ze signatářů byl i herec Mohamed Bakri, po jehož boku později roku 2009 hrála v novém filmu exilového palestinského režiséra Michela Khleifiho ZINDEEQ („Odpadlík“ či„Heretik“). Film později vyhrál cenu za nejlepší arabský film na MFF v Dubaji 2010.

Od roku 2009 je Mira Awad úspěšnou sólovou zpěvačkou. Po prvním ryze arabsky zpívaném albu „Bahlawan“ (Akrobat), vydala na jaře r. 2011 pod Sony Music Spain druhé album „All My Faces“.


11.6.1975
Rama, Galilea, Izrael
Mira Awad csfd

MishpahaFarewell BaghdadOlivovníkZindeeqBublinaArab LaborMouna


Aktualizace osobnostního profilu Mira Awad: 30.3. 2024 11:52