Nicol Williamson (1936 - 2011)


Britský herec, režisér a spisovatel, narozen 14.9.1936, Hamilton, Skotsko. V Birminghamu vystudoval školu řeči a dramatického umění, následně pak i herectví. V roce 1962 se stal členem Royal Shakespeare Company. Svůj první velký úspěch zaznamenal ve filmu Johna Osborne INADMISSIBLE EVIDENCE. John Osborne ho za jeho skvělý výkon nazval největším hercem po Marlonu Brandovi. Jeho vyjímečný herecký talent ho zařadil k významné herecké generaci 60. a 70. let., k níž patří takové osobnosti, jako např. Albert Finney, John Gielgud, Richard Burton. Byl nepřekonatelný v mnoha významných rolích, byl jedním z "velkých " Hamletů minulého století.

Charismatický Nicol Williamson je naprosto nepřehlédnutelná herecká osobnost, která na diváka působí svým magnetismem a hvězdnou silou. Svým podmanivým hlasem a výrazem tváře si člověka k sobě snadno připoutá. Byl však dobře znám i svými záchvaty vzteku. Je překvapivé, že nikdy nezískal za žádnou ze svých rolí nominaci na Oskara. Patřil k oněm geniálním umělcům, pro něž se stal tento dar jejich prokletím.

"Pokud dokážete ženu rozesmát, můžete si s ní dělat cokoliv", moudrá rada zkušeného muže. S tímhle jeho výrokem musí souhlasit i každá žena.


14.9.1936
Hamilton, Scotland, Velká Británie
16.12.2011
Amsterdam, Noord-Brabant, Nizozemsko
Nicol Williamson csfd

SpawnŽabákova dobrodružstvíHodina praseteVymítač ďábla IIIApt PupilČerná vdovaKvětina vášněNávrat do země OzSakharovMacbethTančím, jak nejrychleji doveduExcaliburJedLidský faktorDetektiv ze San FranciskaDěvče pro zábavuRobin a MarianaSherlock Holmes ve VídniSpiknutíArturo UILe moineThe Gangster Show: The Resistible Rise of Arturo UiThe Jerusalem FileZúčtováníHamletLaughter in the DarkBofors Gun, TheInadmissible EvidenceOf Mice and MenLord Mountbatten: The Last ViceroyKryštof KolumbusColumboWord, TheOne for the Money: The Birth of Rock N' RollMír podle Mnichovské dohodyTerrible Jim FitchSix-Sided TriangleThe David Frost Show


Aktualizace osobnostního profilu Nicol Williamson: 2.11. 2023 15:39