Suzy Prim (1896 - 1991)


Slavná francouzská herečka Suzy Prim se narodila v Paříži jako Suzanne Mariette Arduini a pocházela z herecké dynastie, jejíž rodokmen sahá hluboko do dějin francouzského divadla. Díky rodinnému zázemí již jako desetiletá stanula na divadelním jevišti a její kariéra herečky trvala více než šedesát let. Na jevišti ztvárnila desítky postav klasického i moderního repertoáru, střídala frašky Georgese Feydeaua i dramata Henrika Ibsena, do svých her ji obsazovali také soudobí francouzští dramatici jako Marcel Pagnol, Marcel Achard nebo Sacha Guitry, uplatnila se i jako zpěvačka.

Její odmítavý postoj k filmu doznal změny po nástupu zvuku a poprvé hrála hlavní roli po boku svého tehdejšího životního partnera Julese Berryho v komedii MÉ SRDCE A JEHO MILIÓNY (Mon coeur et ses millions, 1931). Častěji začala točit ale až v polovině třicátých let, kdy částečně opustila své milované divadlo a od roku 1935 do konce druhé světové války hrála v bezmála čtyřiceti filmech. Podle názoru filmových odborníků se její participace na stříbrném plátně odehrávala spíše v kategorii méně uměleckých komedií a melodramat, nicméně její filmografie zahrnuje i několik zdařilých počinů té doby.

Po boku Jeana Gabina hrála v přepisu Gorkého divadelní hry NA DNĚ (Les bas-fonds, 1936) slavného režiséra Jeana Renoira, zajímavé příležitosti jí nabídli také další významní režiséri jako Maurice Tourneur nebo Christian-Jaque. Hvězdné obsazení doplnila v alegorickém příběhu o nepřátelství mezi Francií a Německem VĚČNÝ NEPŘÍTEL (Untel père et fils, 1940), několikrát také hrála znovu se svým (tehdy již bývalým) partnerem Julesem Berrym, například v dramatech KŘIŽOVATKA (Carrefour, 1938) nebo MUŽ Z LONDÝNA (L'homme de Londres, 1943), uplatnila se i v několika kostýmních historických filmech. Ve filmu PO BOUŘI (Après l'orage, 1943) byl jejím hereckým partnerem René Dary, s nímž ji pojilo společné divadelní angažmá již od dětství. Koncem války také začala znovu aktivněji hrát divadlo, vystupovala například na jevišti Théâtre de Paris nebo Théâtre Antoine.

I po válce točila, frekvence jejích návštěv filmových studií i význam rolí ale začaly postupně klesat. Koncem padesátých let rozšířila své působení o psaní, podílela se například na scénáři životopisného filmu LA FAYETTE (1961) režiséra Jeana Drévilla, pustila se i do filmové produkce. V těchto profesích se znovu vrátila k rodnému jménu Suzanne Arduini. Před televizní kameru předstoupila jen jednou, v inscenaci VALENTIN LE DÉSOSSÉ (1964). V šedesátých letech žila víceméně v soukromí, ke spolupráci s filmem byla vyzvána již jen dvakrát. Naposledy se představila v osmdesáti letech menší rolí v kriminálním dramatu TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (Le corps de mon ennemi, 1976). S omezením filmování přestala postupně hrát i divadlo, naposledy hrála v Pirandellově hře Jako dřív, líp než dřív v Théâtre de Paris koncem padesátých let.


11.10.1896
Paříž, Île de France, Francie
7.6.1991
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie
Suzy Prim csfd

Tělo mého nepříteleProfession: AventuriersValentin le désosséLes LionceauxDouze heures d'horlogeLorsque l'enfant paraîtMémoires d'un flicLes Pépées font la loiLe feu dans la peauSuivez cet hommeLa case du docteur GalloyLe cas du docteur GalloyLes Deux gaminesTrafic sur les dunesTriple enquêteLes Caves du 'Majestic'La Collection MénardLa MalibranLa RabouilleuseAprès l'orageAu bonheur des damesL'Homme de LondresVěčný nepřítelLe BienfaiteurLes Petits riensL'Étrange SuzyBerlingot et CieBerlingot et compagnieCas de conscienceAlexis gentleman chauffeurCarrefourFarinet ou l'or dans la montagneLe PatrioteLes Pirates du railTarakanovaÊtes-vous jalouse?Arsène Lupin contre Arsène LupinArsène Lupin détectiveAu service du tsarL'Appel de la vieLa Reine des resquilleusesLes Anges noirs27 Rue de la PaixLes Jumeaux de BrightonMayerlingMoutonnetNa dněSamsonVertige d'un soirLe bébé de l'escadronPevnost ztracenýchUn petit trou pas cherMon coeur et ses millionsLe Noël d'YvelineLe crime du grand-pèreClara et les méchants


Aktualizace osobnostního profilu Suzy Prim: 1.3. 2024 00:54