Josette Day (1914 - 1978)


Francouzská herečka Josette Day se ke svým životním rolím dostala až po druhé světové válce, slavnou osobností stříbrného plátna byla ale již od počátku zvukového filmu. Narodila se v Paříži jako Josette Noëlle Andrée Claire Dagory a před kamerou stála poprvé již jako pětiletá. V následujících letech pak odehrála menší dětské role v několika dalších němých filmech, souběžně se ale věnovala tanci, který si velmi oblíbila a v devíti letech začala vystupovat v baletním souboru Pařížské opery.

Jen výjimečně dostala v těchto letech Josette Day hodnotnější hereckou příležitost, menší roli například hrála v historickém filmu LUKRÉCIE BORGIA (Lucrèce Borgia, 1935). Za zmínku stojí i KLUB PANEN (Club de femmes, 1936), který byl tématicky původně velmi provokativní záležitostí, ale díky radikálním zásahům cenzury se z něj ve výsledku stalo další průměrné melodrama, jakých v té době vznikala řada. Širší možnosti prokázat schopnost kvalitního hereckého výkonu se před Josette Day otevřely po seznámení se slavným dramatikem a spisovatelem Marcelem Pagnolem (1895-1974). Milenku hlavního hrdiny hrála v jeho zfilmovaném scénáři PAN BROTONNEAU (Monsieur Brotonneau, 1939). Pracovní vztah s Pagnolem přerostl v životní partnerství a v roce 1941 se vzali. Pagnol přímo pro Josette Day napsal hlavní ženskou roli ve svém dramatu STUDNAŘOVA DCERA (La fille du puisatier, 1940), které – stejně jako většina Pagnolových filmů – patří k tomu nejlepšímu, co v této době ve francouzské kinematografii vzniklo.

Na rozdíl od jiných slavných hereček Josette Day v průběhu okupace razantně omezila práci pro film a v letech 1940-1945 natočila jen čtyři filmy. Z nich za zmínku stojí melodrama KŘIŽOVATKA CEST (La croisée des chemins, 1942), v němž se jedinkrát za svou kariéru setkala s neméně slavným Pierre Richard-Willmem. V roce 1944 se Josette Day s Marcelem Pagnolem rozvedli, nedlouho na to se ale herečka dočkala své životní role v jednom z nejslavnějších filmů francouzské kinematografie. Po boku Jeana Maraise hrála v Cocteauově romantickém pohádkovém příběhu KRÁSKA A ZVÍŘE (La Belle et la Bète, 1946), který dodnes patří ke klenotům francouzského filmového umění. Zaznamenal i obrovský úspěch v kinech a viděly jej bezmála čtyři milióny diváků. Ke spolupráci s Maraisem a Cocteauem se vrátila o dva roky později filmem HROZNÍ RODIČE (Les parents terribles, 1948), který opět triumfoval v kinech. Tyto dva zmíněné filmy naznačily, že před Josette Day se otevírá nová etapa její kariéry, v níž mohla dokázat širší polohy herectví, než jaké prezentovala v desítkách nenáročných titulů předchozí dekády.

V roce 1950 natočila spolu se Simone Signoret jeden film ve Švýcarsku (SWISS TOUR, 1950), pak ale na další hereckou dráhu zcela rezignovala. V témže roce se totiž provdala za bohatého belgického podnikatele Maurice Solvaye a definitivně opustila svět záře reflektorů. Nadále ale vystupovala na veřejnosti, protože po boku svého druhého manžela se aktivně věnovala charitě.


31.7.1914
Paříž, Île de France, Francie
27.6.1978
Paříž, Île de France, Francie
Josette Day csfd

L'Amour, MadameL'amour, MadameCoriolanSwiss TourLa RévoltéeLes Parents terriblesKráska a zvířeLa Croisée des cheminsLa Prière aux étoilesLa Fille du puisatierLes Cinq sous de LavarèdeMonsieur BrotonneauMénilmontantAccord finalLe PatrioteÉducation de princeL'Homme du jourMessieurs les ronds de cuirMonsieur BégoniaSoeurs d'armesClub de femmesLa FlammeJeunesse d'abordLa Sonnette d'alarmeLucrèce BorgiaSon excellence AntoninUne fille à papaAntonia, romance hongroiseAux portes de ParisBibi-la-PuréeL'AristoLes Filles de la conciergeMam'zelle SpahiN'aimer que toiC'était un musicienColombaCoralie et CieDobrodružství krále PausolaLe Barbier de SévilleLe Coucher de la mariéeLes Aventures du roi PausoleMerry Monarch, TheMiss HelyettLe Champion du régimentLéon tout courtHaló Paříž - Haló BerlínSermentsUn bouquet de flirtsL'Écran briséLa PochardeÂmes d'orientLes Trésors de Marcel Pagnol


Aktualizace osobnostního profilu Josette Day: 25.3. 2024 06:56