Robert Lynen (1921 - 1944)


Spolu s příchodem fenoménu filmu do jeho historie vstoupil i fenomén dětských hvězd. Týkalo se to již němé éry, ještě více se ale dětští herci uplatnili ve zvukové éře. Ve francouzské předválečné kinematografii byl vedle Jeana Claudia nebo Carlettiny největší dětskou star Robert Lynen, kterému však nebyl dopřán dlouhý život. Narodil se ve městě Sarrogna nedaleko švýcarských hranic do umělecky založené rodiny – otec se věnoval malířství, matka hrála na klavír a příležitostně zpívala.

Robert Lynen svým přesvědčivým výkonem ve filmu RYŠAVEC zcela okouzlil Francii a stala se z něj dětská filmová hvězda. Julien Duvivier mu pak dal další hlavní roli ve filmu MALÝ KRÁL (Le petit roi, 1933), začali jej vyhledávat i jiní režiséři, například Marc Allégret jej obsadil do svého melodramatu BEZ RODINY (Sans famille, 1934). V menších rolích se pak Lynen objevil i v umělecky hodnotných titulech třicátých let, jako DOBRÁ PARTA (La belle équipe, 1936) nebo JEJÍ PRVNÍ PLES (Un carnet de bal, 1937), oba filmy opět režíroval Julien Duvivier.

Nejproduktivnějším obdobím v Lynenově kariéře byl rok 1938, kdy natočil čtyři filmy. Ve filmu VÝCHOVA PRINCE (Éducation de prince, 1938) se sice název i děj točí kolem jeho postavy prince, ale jeho vystoupení je zde spíše v kategorii vedlejších rolí. Jednoho z potomků ústředního manželského páru hrál ve zdařilém dramatu MOLLENARD (1938), s další dětskou hvězdou té doby, Jeanem Mercantonem, vytvořil ústřední sourozenecký pár ve filmu MALIČKOST (Le petit chose, 1938). V této době Lynen rozšířil své umělecké aktivity o divadlo a v roce 1938 vystupoval na jevišti pařížského divadla Théatre de l'oeuvre.

Podle mínění současníků zůstal Robert Lynen i přes hvězdnou kariéru obyčejným mladíkem, který natáčení filmů bral za práci jako každou jinou a ke slávě přistupoval s nadhledem. S dospíváním ostatně nabídek ubývalo a po roce 1938 natočil již jen dva filmy, v nichž navíc neměl nijak velké role. Naposledy hrál v melodramatickém příběhu PŘÍĎ NA MOŘI (Cap au large), který měl premiéru v září 1942. Mezitím Lynen v roce 1941 absolvoval také divadelní turné po Francii spolu s Jean-Pierrem Aumontem.


24.5.1921
Jura, Francie
1.4.1944
Karlsruhe, Baden, Německo
Robert Lynen csfd

Cap au largeEspoirsMollenardPetit chose, LeVie est magnifique, LaÉducation de princeHomme du jour, L'Její první plesLe fraudeurLa Belle équipeSans famillePetit roi, LeZrzek


Aktualizace osobnostního profilu Robert Lynen: 4.11. 2023 21:42