Klaus Nomi (1944 - 1983)


Klaus Nomi, vlastním jménem Klaus Sperber se narodil v německém Immenstadtu a již v dětství projevoval velký zájem o divadlo a hudbu. Jeho hudební láskou byl Elvis Presley a celá rock'n'rollová scéna. Pracoval jako divadelní uvaděč v Berlínské "Deutsche Oper", kde se také začalo projevovat jeho nadání - operní zpěv. Po práci bavil své kolegy tím, že imitoval Elvise a zároveň operní zpěvačku Marii Calas. Roku 1972 odjíždí do New Yorku, kde pracuje v pekárně. V tu dobu u něj již propukají deprese, které se snaží zahánět nejen léky, ale i heroinem.

Druhé album vychází o rok později a je na něm mimo jiné skvostná cover verze Falling in Love Again, původně nazpívaná Marlene Dietrich ve filmu Modrý Anděl. V té době u něj již propuká, tehdy ještě v podstatě neznámá, nemoc AIDS. Klaus je hospitalizován v nemocnici a držen v karanténě. Po propuštění z nemocnice na něj manažeři doléhají,aby rychle natočil nějaká vystoupení, pravděpodobně tak očekávajíce brzký konec génia. Jako doprovodný syndrom AIDS u něj propuká vzácná rakovina kůže, díky které vypadá jako zombie. Ani tehdy ho však neopustí jeho smysl pro humor a ironii. 6.srpna 1983 však umírá a stává se první veřejně známou osobností, která podlehla AIDS.

Klaus Nomi zanechává silnou stopu nejen na poli nové vlny, kdy se proslavil jako postava, která přichází z vesmíru. Kabaretní styl, který vytvořil, je dodnes napodobován. Ve svých cover - verzích nejen že originály, nezostudil, jak tomu často bývá, on je pozvedl na jinou úroveň. (Lightning Strikes / Falling in Love Again). V roce 2004 o něm natočil Andrew Horn dokument THE NOMI SONG.


24.1.1944
Immenstadt, Bavorsko, Německo
6.8.1983
New York City, New York, USA
Klaus Nomi csfd

The Long Island FourMr. Mike's Mondo VideoEx und hoppArias with a TwistTV PartyNomi Song, TheUrgh! A Music WarBeauty Becomes the BeastSaturday Night Live


Aktualizace osobnostního profilu Klaus Nomi: 21.11. 2023 13:00