The D.O.C. 55 let


Americký raper, skladatel a hudební producent Tracy Lynn Curry je znám pod jménem The D.O.C. a jako spoluzakladatel nahrávací společnosti Death Row Records.

V roce 1989 vydal Curry už jako The DOC své sólové debutové album „No one can do it better“, které produkoval Dr. Dre. Album bylo kritiky velmi dobře přijato, dobře se prodávalo a v roce 1994 získalo platinovou desku. Pár měsíců po vydání alba byl DOC účastníkem téměř smrtelné dopravní nehody, když jel domů z večírku a usnul za volantem. Neměl zapnutý bezpečnostní pás, proletěl oknem a narazil čelem do stromu. Strávil 21 hodin na plastické chirurgii a několik týdnů v nemocnici. Potom měsíc nemohl mluvit a zůstal mu jiný, chraplavější hlas. Pokračoval v psaní pro NWA, přispěl texty a trocha vokály na jejich EP „100 Miles and Runnin'“ (1990) a byl spoluautorem skoro všech písní na jejich posledním albu „Niggaz4Life“ (1991).

„DOC vystupoval přirozeně a byl zdaleka nejnadanější raper, jakého jsem kdy slyšel. O Slicku Rickovi nebo Rakimovi můžete říkat co chcete, ale kulometná ústa DOCa získávají titul. Nikdo to neuměl lépe.“ – manažer NWA, Jerry Heller.

V roce 1991 DOC opustil Ruthless Records spolu s Dr. Dre, aby podepsali smlouvu s nově založenou Death Row Records. Kromě slavného alba Dr. Dre – „The Chronic“ (1992) spolupracoval DOC i na debutovém legendárním albu Snoop Dogga – „Doggystyle“ (1993). V roce 1996 se zotavený DOC pokusil po autonehodě o návrat, ale měl stále poškozený hlas. Album „Helter Skelter“ přineslo dva singly s hudebními videi, ale nemělo úspěch a zdiskreditoval ho i samotný DOC. V té době byl DOC rozčarován z Death Row Records, i Dr. Dre, jelikož nedostal žádnou odměnu za své úsilí a psaní pro Death Row a rozhodl se před nahráváním alba odejít.


10.6.1968
Dallas, Texas, USA
The D.O.C. csfd

Gasoline AlleyLakers: Vzestup dynastieB.O.D.R.The D.O.CDark Side of the '90sHip Hop UncoveredLast Man StandingHip Hop a jeho zrodAmerican Dream/American KnightmareDeath Row ChroniclesG-FunkNeposlušníWe from DallasN.W.A: The World's Most Dangerous GroupBeef 3BeefWelcome to Death RowDeath Row UncutN.W.A: Efil4zaggin: The Only Home VideoDr. Dre: I Need a DoctorDr. Dre: Still D.R.E.Dr. Dre: Let Me RideDr. Dre: Nuthin' But a 'G' ThangN.W.A: Alwayz into Somethin'N.W.A: Approach to DangerN.W.A: 100 Miles and Runnin'The D.O.C.: It's Funky EnoughDr. Dre: Lil' Ghetto BoyN.W.A: Straight Outta ComptonThe Playboy Morning ShowYo! MTV Raps


Aktualizace osobnostního profilu The D.O.C.: 25.12. 2023 17:21