Daniel Emilfork (1924 - 2006)


Herce Daniela Emilforka charakterizovala démonická tvář, která jej předurčovala k rolím vyšinutých jedinců, přesto se mu podařilo vymanit se z této škatulky a prodělal bohatou kariéru nejen ve filmu, ale i u divadla. Pocházel z ruské židovské rodiny, jeho vlastní jméno bylo Daniel Zapognikov. Jeho rodiče opustili Rusko po útocích na Židy v roce 1905 a usadili se v Chile, Daniel se narodil na předměstí hlavního města Santiago de Chile. Od dětství trpěl posměšky a šikanováním nejen kvůli svému vzhledu, ale i židovskému původu.

Zatímco v průměrných špionážních filmech dostával poměrně velké herecké příležitosti (JEFF GORDON, TAJNÝ AGENT – Des frissons partout, 1964; NEZNÁMÝ ZE SHANDIGORU – Le inconnu de Shandigor, 1967), menší úkoly na něj připadly v ambicióznějších projektech, například v adaptaci divadelní hry ZÁMEK VE ŠVÉDSKU (Le château en Suède, 1963) nebo v mezinárodně obsazené Ustinovově LADY L (1965), objevil se i v americkém filmu CO JE NOVÉHO, KOČIČKO? (What′s New Pussycat?, 1965). Mezitím pokračoval i v práci na divadelních jevištích, kde si mimo jiné vyzkoušel i režii, hrál i v televizi a věnoval se dabingu.

V 70. letech točil o poznání méně, do svého oscarového filmu CESTY S TETIČKOU (Travels With My Aunt, 1972) jej obsadil George Cukor, později přijal nabídku od Federica Felliniho do jeho CASANOVY (1975), z dalších významných režisérů můžeme připomenout Romana Polanskiho (PIRÁTI – Pirates, 1986). Ze závěru Emilforkovy herecké kariéry stojí za připomenutí úloha inkvizitora v holandském filmu LÉTAJÍCÍ HOLANĎAN (De Vliegende Hollander, 1995) a zvláště bizarního šílence Kranka v koprodukčním fantastickém filmu MĚSTO ZTRACENÝCH DĚTÍ (La cité des enfants perdus, 1995).

Emilforkovou manželkou byla herečka Denise Peron (1925-1996), jejich dcera Stéphanie Loik (*1951) je též herečkou. Svou poslední roli vojenského lékaře odehrál Daniel Emilfork ve filmu TANČIT JE LEPŠÍ (Faut que ça danse, 2007), který byl ale uveden až po jeho smrti. Zemřel v Paříži 17. října 2006 ve věku 82 let.


7.4.1924
San Felipe, Chile
17.10.2006
Paříž, Île de France, Francie
Daniel Emilfork csfd

Tančit je lepšíBratři SestroviBabelLétající HolanďanMěsto ztracených dětíLou n'a pas dit nonTaxandriaThe First CircleNiezwykła podróż Baltazara KoberaRivieraCestaPirátiLe ChâteauKrásná zajatkyněMeurtres à domicileVe tři čtvrtě na dvě před KristemSquare XSubversionDouble détenteKdo zabíjí nejlepší evropské šéfkuchaře?Zloděj z BagdáduCasanova Federica FellinihoLe CanariS tetou na cestáchKillLa Plus longue nuit du diableRomulus le grandMidi minuitReportages sur un squelette ou Masques et bergamasquesLes Bas-fondsL'Inconnu de ShandigorLotosblüten für Miss QuonTrans-Europ-ExpressCo je nového, kočičko?Dis-moi qui tuerL'Or du DucLady LThe LiquidatorAgent spécial à VeniseL'Assassin viendra ce soirBallade pour un voyouCommissaire mène l'enquêteDes frissons partoutLa Caméra explore le temps : La conspiration du général MaletLes BricoleursOSS 117 se déchaîneSeul... à corps perduZámek ve ŠvédskuCandideLa PoupéeLe Massacre des innocentsLe Rendez-vous de minuitTintinVítězství Michaila StrogovaLe Bal des espionsPantalaskasUn beau dimanche de septembreDu rififi chez les femmesGohaLe Temps des oeufs durs


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Emilfork: 21.3. 2024 10:54