Francis Blanche (1921 - 1974)


Cesta francouzského herce Francise Blanche před filmovou kameru byla poměrně dlouhá, koncem padesátých let 20. století se ale zařadil mezi nejpopulárnější komiky a hojně vyhledávané herce. Narodil se v Paříži a měl původ v rodině s několikagenerační divadelnickou tradicí, hercem byl i jeho otec Louis Blanche (1882-1960). Díky rodinnému zázemí Francis od dětství neuvažoval o ničem jiném než herectví a na jevišti stál již ve čtrnácti letech. Později vytvořil populární dvojici s o něco starším Pierrem Dacem, s nímž vystupoval v kabaretech ve skečích a scénkách.

Texty k písním napsal také pro úspěšné kabaretní show Roberta Dhéryho Potřeštěnci (1948) a Ach, ty krásné bakchantky (1953). Druhé ze jmenovaných představení bylo vzápětí zfilmováno a tady Francis Blanche dostal první větší roli tenora Garibalda Troncheta (POPRASK V KABARETU - Ah! Les belles bacchantes!, 1954). Před kamerou se pak začal objevovat ve velkých rolích po boku dalších slavných komiků jako byli Bourvil (ZELENÁ KOBYLA - La jument verte, 1959) nebo začínající Louis de Funes (NĚKDO TO RÁD STUDENÉ - Certains l'aiment ... froide, 1960). Zajímavou příležitostí pro něj byla i postava kapitána Schulze ve filmu BABETA JDE DO VÁLKY (Babette s'en va-t-en guerre, 1959) po boku Brigitte Bardot.

Ze všech podnětných setkání před filmovou kamerou bylo ale nejdůležitější to s Darry Cowlem, tehdy velmi oblíbeným komikem. Poprvé spolu před kamerou stáli v komedii PĚŠKY, NA KONI A NA RAKETĚ (À pied, à cheval et en spoutnik, 1958), později vytvořili dvojici ve více než dvaceti filmech různých režisérů, často to byl Jean Girault. Jmenujme alespoň několik filmů s lapidárními názvy jako PŘÍŽIVNÍCI (Les menteurs, 1960), POSLÍČCI (Les livreurs, 1961), KUTILOVÉ (Les bricoleurs, 1962) nebo KECALOVÉ (Les baratineurs, 1965). Za zmínku ale stojí i v šedesátých letech poměrně početná spolupráce s Georgesem Lautnerem, v jehož kriminálkách se Francis Blanche objevoval v méně obvyklých polohách.

Francis Blanche byl i kandidátem na roli strážníka Cruchota v četnické sérii, do níž jej prosazovali producenti, režisér Jean Girault si tehdy ale vybral Louise de Funese, ačkoli s Blanchem předtím již několikrát pracoval. S Funesem počátkem 60. let točil znovu i Blanche, později příležitostně filmoval také v Itálii, zřídka pracoval též pro televizi. I když v 60. letech hrál Francis Blanche v několika filmech ročně, jeho úspěšné kousky s Darry Cowlem jsou u nás neznámé, čeští diváci jej ale mohli vidět v řadě jiných titulů. Jako tchán titulního hrdiny se objevil například po boku Alaina Delona v dobrodružné romanci ČERNÝ TULIPÁN (Le tulipe noir, 1964), inspektora Leloupa ztvárnil v komedii PŘÁTELÉ KOPRETINY (Les compagnons de la marguerite, 1967), ve velkých rolích znovu stál před kamerou také s Bourvilem (VELKÉ PRÁDLO - La grande lessive, 1968), několik rolí odehrál též v tehdy oblíbených povídkových filmech.


21.7.1921
Paříž, Île de France, Francie
6.7.1974
Paříž, Île de France, Francie
Francis Blanche csfd

Mocky sans MockyDites-le avec des fleursFrance société anonymeOK patronPar le sang des autresRubáš nemá žádné kapsyDernière bourrée à Paris, LaJ'ai mon voyage!SamotářSukničkář ColinotUne baleine qui avait mal aux dentsAll'onorevole piacciono le donne (Nonostante le apparenze... e purché la nazione non lo sappia)Il terrore con gli occhi stortiL'odeur des fauvesRacconti romani di una ex-noviziaFurto è l'anima del commercio!?, IlJambes en l'air, LesJsem nevěrný manželVelká mafieAlice au pays des merveillesL'ÉtalonLa grande javaTito muži s prstem na spouštiAux frais de la princesseBlázni ve válceCo nutí krokodýly utíkat?ErotissimoFaites donc plaisir aux amisGros malins, LesJe, tu, elles...Podivuhodná příchuť majetkuPoussez pas grand-père dans les cactusTakový hodný člověkSbohem, Berto!Tito muži rodinyVelké prádloCanard en fer-blanc, LeDeux romains en GauleKráska dneLe Grand BiduleLe Plus Vieux Métier du mondePřátelé kopretinyVelekobylkaDu mou dans la gâchetteGaliaLa Morale de l'histoireLa sentinelle endormieŠpionáž jako krávaBaratineurs, LesEnquiquineurs, LesLa Bonne occasePas de caviar pour tante OlgaPod čepicíGros bras, LesHonba na mužeJaloux comme un tigreLa Chance et l'amourLa Grande FrousseLe Repas des fauvesLes Gorilles


Aktualizace osobnostního profilu Francis Blanche: 30.10. 2023 13:11