Jarosław Kaczyński 74 let


Jarosław Kaczyński se narodil 18. června 1949 ve Varšavě. Jeho otec Rajmund byl inženýrem, příslušníkem Zemské armády a účastníkem Varšavského povstání v roce 1944. Jeho matka Jadwiga je polská filoložka. Jarosław Kaczyński se narodil společně se svým jednovaječným dvojčetem, Lechem, který se v roce 2005 stal polským prezidentem. Společně s Lechem učinkovali ve filmu pro děti s názvem O DVOU, KTEŘÍ UKRADLI MĚSÍC.

V 70. letech se angažoval v činnosti opozice a spolupracoval s Výborem na ochranu dělníků. V následujícím desetiletí byl členem a poradcem podzemních orgánů nezávislých samosprávných odborů Solidarita. Na začátku 90. let působil ve funkci sátního ministra a vedoucím Kanceláře prezidenta Lecha Walesy. Po střetu s prezidentem z kanceláře odešel. Roku 1990 se stal spoluzakladatelem Dohody střed, které byl od roku 1998 předsedou. Mezi jeho další politické aktivity z 90. let patří mimo jiné senátor, poslanec Sejmu za Občanskou dohodu střed, poslanec Sejmu jako kandidát Hnutí za obnovu Polska.

Na začátku tisíciletí založil se svým bratrem Lechem Kaczyńským stranu Právo a spravedlnost. Předsedou strany byl jeho bratr a poté co se stal Lech primátorem Varšavy, tak jej v úřadu Jaroslav vystřídal. Pod Jaroslavovým vedením strana vyhrála roku 2005 volby. Jaroslav se ovšem zřekl tvorby vlády, pravděpodobně z důvodu, aby pomohl svému bratru vyhrát prezidentské volby. Dne 10. července 2006 po překvapivé demisi premiéra Kazimierze Marcinkiewicze jmenoval Jarosława Kaczyńského premiérem tehdejší prezident Lech Kaczyński. Po předčasných volbách v říjnu 2007, které Kaczyńského strana prohrála, odešel se svou stranou do opozice.


18.6.1949
Varšava, Polsko
Jarosław Kaczyński csfd

O dvou, kteří ukradli měsícCitizens K.


Aktualizace osobnostního profilu Jarosław Kaczyński: 12.11. 2023 07:50