Pierre Tornade (1930 - 2012)


Našim divákům je francouzský herec Pierre Tornade dobře známý díky slavným komediím o sedmé rotě, jeho bohatá kariéra ale obsáhla také divadlo, dabing a televizi. Pochází z malého městečka Bort-les-Orgues na jihu Francie, jeho vlastní jméno zní Pierre Tournadre, pseudonym Tornade přijal až v 50. letech s prvními filmovými rolemi. S divadlem i filmem začínal prakticky souběžně v polovině padesátých let, na jevišti spolupracoval se skupinou Roberta Dhéryho, debut před kamerou absolvoval v rámci komedie LUMPOVÉ (Les truands, 1956).

Co se týče filmových režisérů, v 70. letech začal Tornada častěji obsazovat tvůrce spíše průměrných komedií Michel Gérard, za zmínku ale stojí spolupráce s Robertem Lamoureuxem, který jej angažoval do svých velmi úspěšných válečných komedií KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA? (Mais ou est donc passée la septième compagnie?, 1973) a NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé la septième compagnie, 1975), v nichž ztvárnil kapitána Dumonta. Vedlejšími rolemi různorodého charakteru ale obohatil i kvalitní kriminálky jako PAN DUPONT (Dupont Lajoie, 1975) nebo NELÍTOSTNÝ SOUBOJ (Adieu, poulet, 1976). Bohatou spolupráci navázal Tornade také s televizí, kde účinkoval v desítkách seriálů a adaptací literárních předloh.

Z následující Tornadovy filmografie připomeňme nákladný projekt PEVNOST SAGANNE (Fort Saganne, 1984), v němž hrál otce hlavního hrdiny (Gérard Depardieu), ze spolupráce se zahraničními produkcemi lze uvést populární německou komedii DIDI NA PLNÝ PLYN (Didi auf vollen Touren, 1986). Naopak, Tornadova jediná hlavní role (ŽLUTÉ GOLOÁSKY – Les gauloises blondes, 1988) je dnes již zapomenutou záležitostí. Z divadelních aktivit vyniká populární Feydeauova fraška Ten, kdo utře nos (Le dindon) uváděná v 80. letech na scénách Théâtre des Célestins a Théâtre du Palais Royal.

Vedle divadla, filmu a televize se Pierre Tornade prosadil jako výrazná osobnost dabingu, již od šedesátých let namlouval animované příběhy o Astérixovi, později daboval i další kreslené filmy ze zahraničních produkcí. Zatímco spolupráci s divadlem a filmem ukončil již v závěru 80. let, v televizi jej zviditelnila postava komisaře Farouxe, kterou hrál v kriminálním seriálu NESTOR BURMA (1991-1998).


21.1.1930
Bort-les-Orgues, Francie
7.3.2012
Rambouillet, Francie
Pierre Tornade csfd

Lettre ouverte à LiliAsterix dobývá AmerikuSoleil se lève derrière le Louvre, LeHuissier, L'Astérix a velký bojLes Gauloises blondesPalaceÀ notre regrettable épouxAsterix v BritániiDidi na plný plynAsterix a překvapení pro CézaraPevnost SaganneSalut la puceŠťastný Luke - Bratři Daltonové na svoboděGrands ducs, LesLe Chêne d'AllouvilleSigné FuraxAntenne à Jean Le PoulainOeil du maître, L'C'est dingue... mais on y vaPlus heureux des trois, LeBalada o bratrech DaltonovýchGénéral... nous voilà!Palmiers du métropolitain, LesLe Passe-murailleZklidni hormon, vojáku!12 úkolů pro AsterixeOublie-moi, MandolinePozdrav tu paní!Slavný denAkce Lady MarlèneNelítostný soubojNávrat sedmé rotyPan DupontRage au poing, LaSoldat Duroc, ça va être ta fêteAntoine et SébastienNemožné? Neznáme!Vos gueules les mouettes!Řidičský průkazKam se poděla sedmá rota?Le maître de pensionNejpomatenější rozumNevím nic, ale řeknu všechnoRobin HoodChemins de fer, LesExplosion, L'Pošetilost mocnýchSpolečníkŠťastný Luke - Daisy TownAuvergnat et l'autobus, L'Faites donc plaisir aux amisTahat ďábla za ocasTři muži na jednom koniVelký šéfAsterix a KleopatraBéru et ces damesSbohem, Berto!TetovanýUn drôle de colonel


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Tornade: 1.11. 2023 02:58