Pierre Gaspard-Huit (1917 - 2017)   † 99 let


Francouzský režisér Pierre Gaspard-Huit nemá na svém kontě početně nijak bohatou filmografii, v poválečném období ale vytvořil několik úspěšných titulů v různých žánrech. Narodil se v nevelkém městě Libourne ve vinařském kraji na jihozápadě Francie, i zahraniční zdroje ale připouštějí, že o jeho původu a mládí není příliš mnoho informací. K prvním pracovním kontaktům s filmem se dostal již jako dvacetiletý koncem třicátých let, kdy se stal asistentem režie u nenáročné situační komedie ŽÁRLÍŠ? (Étes-vous jalouse?, 1937).

Krátce nato zabodoval s dalším mimořádně úspěšným filmem NEVĚSTA JE PŘÍLIŠ KRÁSNÁ (La mariée est trop belle, 1956) v titulní roli se začínající Brigitte Bardot. V komediálním žánru realizoval v koprodukci se Španělskem film PORTUGALSKÉ PRADLENY (Las lavanderas de Portugal, 1957), který je dnes sice jen málo známý, ve své době ale pomohla účast tehdy populárních herců (Jean-Claude Pascal, Anne Vernon) a jen ve francouzských kinech jej viděly bezmála tři milióny diváků. Mimoto psal Pierre Gaspard-Huit nadále i scénáře pro jiné režiséry, některé z nich podepsal pseudonymem Michel Clermontet.

K třímiliónově návštěvnosti v kinech se Gaspard-Huit přiblížil i svým dalším filmem KRISTÝNA (Christine, 1958), který se ovšem především stal životním mezníkem pro oba představitele hlavních rolí Alaina Delona a Romy Schneider. Z další režisérovy tvorby je u nás dobře známý snímek KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961), adaptace osvědčené literární předlohy s Jeanem Maraisem v hlavní roli.

Díky diváckému ohlasu svých filmů z přelomu 50. a 60. let dostal Gaspard-Huit i později možnost pracovat na koprodukčních projektech s mezinárodním hereckým obsazením (ŠEHEREZÁDA – Shéhérézade, 1963), na předchozí komerční úspěch se mu ale již nepodařilo navázat. Jeho posledním samostatným filmem bylo drama NA CUCKY (À belles dents, 1966), poté se již jen jako spolurežisér podílel na dvou francouzsko-rumunských koprodukcích (STATEČNÝ MOHYKÁN – Ultimul Mohican, 1968; LOVEC JELENŮ – Vinatorul de cerbi, 1969).


29.11.1917
Libourne, Francie
1.5.2017
Paříž, Île de France, Francie
Pierre Gaspard-Huit csfd

Tesoro del castello senza nome, IlLovec jelenůPreriaStatečný MohykánÀ belles dentsGibraltarShéhérazadeKapitán FracasseKristýnaLavanderas de Portugal, LasLa Mariée est trop belleParis canailleSophie et le crimePaul et VirginieLe Neveu d'AmériqueBas de cuirDie LederstrumpferzählungenLa Marche glorieuseLe Coeur frivole ou La galante comédieSérie noireShiva und die Galgenblume - Der letzte Film des Dritten ReichesUn jour, un destin


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Gaspard-Huit: 19.4. 2024 22:25