Jean Dréville (1906 - 1997)


Francouzský režisér Jean Dréville, celým jménem Jean François Alexandre Dréville, se narodil ve městě Vitry nedaleko Paříže a vyrůstal v kulturně založeném prostředí, jeho otcem byl básník, spisovatel a novinář Alexandre Dréville. Jean Dréville nikdy nechodil do školy, vzdělání získal jen soukromými hodinami doma. Od mládí se živě zajímal o fotografování, inspirován otcem inklinoval i k žurnalistice. Koncem dvacátých let se uplatňoval jako fotograf, tvůrce plakátů, coby publicista také přispíval do několika časopisů s filmovou tématikou.

Následně točil filmy různých žánrů, několikrát spojil své síly se zručným scénáristou a dramatikem Rogerem Ferdinandem. Úspěch sklidil především s ruskou tématikou, která byla ve Francii třicátých let velmi oblíbená. Takový byl například film BÍLÉ NOCI V PETROHRADU (Les nuits blanches de Saint Pétersbourg, 1937), inspirovaný Kreutzerovou sonátou od L. N. Tolstého. Dalším rusofilským počinem byla KRÁLOVSKÁ HRA (Le joueur d'échecs, 1938), historický příběh z období vlády carevny Kateřiny II. Úspěch obou těchto filmů byl předem zajištěn participací největších ženských hvězd té doby (Gaby Morlay, Françoise Rosay). Dvakrát pracoval Dréville znovu i s L'Herbierem a jako pomocný režisér se podílel na jeho filmech ŠTĚSTÍ (Le bonheur, 1934) a AFÉRA S NÁHRDELNÍKEM (L'affaire du collier de la reine, 1946).

Z období německé okupace Francie vyniká Drévillův film BYZNYS JE BYZNYS (Les affaires sont les affaires, 1942). Tato odvážná adaptace nadčasové divadelní hry byla okupačními orgány sestříhána do zkrácené verze, Dréville film navíc natočil v rekordně krátkém čase a s minimálními náklady, protože odmítl pracovat pod hlavičkou německé společnosti Continental Film. Uměleckým i komerčním triumfem byl silný humanistický příběh SLAVIČÍ KLEC (La cage aux rossignols, 1945), který vznikal v těžkých podmínkách na konci války a s mimořádným úspěchem byl uveden v kinech až v září 1945. Film dosáhl několika prestižních ocenění včetně nominace na Oscara a pro Drévilla byl významný díky navázání slibné spolupráce s Noël-Noëlem. V dalším úspěšném filmu z té doby, OBĚŠENCOVA FARMA (La ferme du pendu, 1945), nabídl Dréville první velkou příležitost později slavnému Bourvilovi.

Kromě práce na dalších filmech se Dréville po válce začal angažovat i v jiných sférách spojených s filmem, po roce 1945 byl členem výboru Sdružení filmových autorů, angažoval se i v dalších organizacích a v roce 1952 zasedal v porotě Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Mezitím dosáhl dalšího mezinárodního úspěchu, když se jako spolurežisér podílel na norském filmu KAMPEN ON TUNGTVANNET (1948), jenž polodokumentární formou zpracovával události z počátku druhé světové války. Příběh mladé prodavačky s touhou po létání NEKONEČNÝ HORIZONT (Horizons sans fin, 1953) vynesl Drévillovi nominaci na Velkou cenu festivalu v Cannes. Z jeho tvorby té doby je i u nás známý výpravný historický příběh KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1954), opět s hvězdným hereckým obsazením (Jeanne Moreau, Françoise Rosay).


20.9.1906
Vitry-sur-Seine, Val-de-Marne, Île-de-France, Francie
5.3.1997
Vallangoujard, Val-d'Oise, Île-de-France, Francie
Jean Dréville csfd

Lovec jelenůDobrodružství v OntáriuStatečný MohykánLa sentinelle endormieTřetí mládíLa FayetteNormandie-NiemenLa belle et le tziganeÀ pied, à cheval et en sputnikSuspects, LesEscale à OrlyLa Reine MargotHorizons sans finDas Geheimnis vom BergseeLa fille au fouetLes Sept péchés capitauxGrand rendez-vous, LeRetour à la viePřehlídka ztraceného časuDvojníkVisiteur, LeCadets de l'océan, LesLa ferme du penduSlavičí klecRoquevillard, LesTornavaraAnnette et la dame blondeLes Affaires sont les affairesLe président HaudecoeurBrigade sauvage, LaSon oncle de NormandieJoueur d'échecs, LeMaman ColibriNuits blanches de Saint Pétersbourg, LesTroïka sur la piste blancheCoup de ventPetites alliées, LesTouche-à-ToutUn homme en orUn homme et sa femmeTrois pour centPomme d'amourVoyageur des siècles, LeBas de cuirDie LederstrumpferzählungenHistoires d'hommesAutour de L'ArgentPhilips-RadioSodankylä ikuisestiMade in FilmlandEvropský film: Jiný HollywoodCinématonHistoire du cinéma français par ceux qui l'ont faitCinéma de notre temps: La première vague


Aktualizace osobnostního profilu Jean Dréville: 11.11. 2023 13:03