Simon Ward (1941 - 2012)


Britský filmový, televizní a divadelní herec Simon Anthony Fox Ward se narodil v londýnském okrsku Beckenham své matce Winifred a otci Leonardovi, který se živil prodejem aut. Ve šlépějích svého otce však malý Simon nechtěl pokračovat, jeho snem bylo stát se hercem, a tak ve svých 13 letech začal navštěvovat londýnskou školu Alleyn's School, která je domovem divadla National Youth Theatre, jehož se stal brzy členem a na tamní scéně působil dalších osm let. V herectví se dále vzdělával na Royal Academy of Dramatic Arts a svůj profesionální debut si odbyl v Northamptonu v roce 1963. Následně působil také na divadelních prknech v Birminghamu, Oxfordu a v londýnské čtvrti West End.

Další průlom v jeho kariéře nastal o pár let později, kdy byl obsazen do role Winstona Churchilla ve snímku Richarda Attenborougha Mladý Winston. Snímek o mládí budoucího britského premiéra se dočkal hned několika nominací na prestižní filmové ceny a stal se nejlepším anglicky mluvícím zahraničním filmem na Zlatých Glóbech v roce 1973. Samotný Simon získal za svou roli nominace v kategorii Nejslibnější nováček na již zmíněných Zlatých Glóbech a rovněž na domácích BAFTA Awards. Díky této roli a rostoucí popularitě začal Simon získávat zajímavější a významnější role. Hned v následujícím roce se objevil v roli kapitána Hoffmana v dramatu o posledních dnech nacistického Německa Hitler: The Last Ten Days, kde roli Adolfa Hitlera ztvárnil Alec Guinness.

Z hlediska diváckého zájmu však byla mnohem významnější role vévody z Buckinghamu ve hvězdně obsazené adaptaci románu Alexandra Dumase Tři mušketýři. Snímek Richarda Lestera se dočkal vřelého příjetí, a proto se o rok později v kinech objevilo pokračování s názvem Čtyři mušketýři, kde si své role zopakovalo prakticky celé herecké obsazení včetně Simona, který mezitím obdržel ocenění pro nejslibnějšího nováčka na Evening Standard British Film Awards. V téže době se rovněž představil jako Arthur Holmwood ve filmové adaptaci další literární klasiky, kterou byl Dracula Brama Stokera, kde si ústřední postavu nemrtvého hraběte zahrál Jack Palance.

V roce 1975 ztvárnil ústřední roli mladého veterináře Jamese ve snímku Všechny velké a malé bytosti, který byl natočen na motivy populárních knih britského spisovatele a veterináře Jamese Herriota. O rok později se objevil po boku Malcolma McDowella a Christophera Plummera ve snímku Stíhači, na start!, který se odehrávál v prostředí britské letecké jednotky v období I. světové války. Na konci 70. let jej diváci mohli spatřit po boku Kirka Douglase v hororu Holocaust 2000 nebo v historickém dramatu Svítání Zuluů, kde si zahrál poručíka britské koloniální armády Williama Verekera.


16.10.1941
Londýn, England, Velká Británie
20.7.2012
Londýn, England, Velká Británie
Simon Ward csfd

SyreniaI Survived a Zombie HolocaustAtrapa-laBouřlivé výšinyDvojitý křížCesta kolem světa za 80 dníDlouhé odloučeníL'étincelleSuperdívkaKlub příšerThe Rear ColumnDominiqueLa SabinaLast Giraffe, TheSvítání ZulůThe Four FeathersDie StandarteHolocaust 2000Stíhači, na start!Deadly StrangersDěti nenávistiVšechny velké a malé bytostiDraculaTři mušketýři 2Hitler: The Last Ten DaysTři mušketýřiMladý WinstonQuest for LoveFrankenstein Must Be DestroyedPočítám do jedenáctiKdyby...Letopisy rodu ShannaraTudorovciJudge John DeedSprávný ženskýFamily AffairsKurtuluşHeartbeatLovejoyPachuť smrtiRuth Rendell MysteriesAllô BéatriceDiamondsBBC2 PlayhouseOrson Welles' Great MysteriesABC Afterschool SpecialsNo Exit


Aktualizace osobnostního profilu Simon Ward: 17.11. 2023 19:39