Banksy 50 let


Banksy je pseudonym pro graffiti umělce pocházejícího z Yale nedaleko Bristolu. Narodil se v roce 1974. Další informace o něm jsou zahaleny tajemstvím. Tristan Manco ve své knize o graffiti píše, že je vyučeným řezníkem. Začal sprejovat na konci osmdesátých let, kdy v Bristolu byl takzvaný graffiti boom. V roce 2008 se v Mail on Sunday objevil článek, že Banksyho pravé jméno je Robin Gunnigham. Jeho agent to nevyvrátil, ani nepotrvdil (pravdou je, že člověk pod stejným jménem je na facebooku a jeho příspěvky tomu nasvědčují). V květnu roku 2009 se objevila jeho typická krysa s autoportrétem, který je znám z dřívější doby z Jamajky s nápisem "Gunnigham".

V roce 2010 na festivalu nezávislých filmů Sundance Film Festival v Park City uvedl svůj dokument o graffiti s názvem EXIT THROUGH THE GIFT SHOP (volně přeloženo jako Východ přes obchod se suvenýry, již v názvu je zase kritika...). Hlavní postava je zde Thierry Guetta, který točí vše co vidí. Přes svého bratrance Space Invadera (legendární street art umělec) se dostává k Banksymu a jiným graffiti umělcům. Kritika Guetta nazývá někdy i jako Borata v graffiti/uměleckém světě.


31.3.1974
Redland, Bristol, England, Velká Británie
Banksy csfd

Banksy a vzestup pouličního uměníSaving BanksyThe AlternativityThe IconoclastLife Remote ControlBanksy: Exit Through the Gift ShopThe Antics Roadshow


Aktualizace osobnostního profilu Banksy: 31.3. 2024 06:45