Moses Gunn (1929 - 1993)


Moses Gunn byl americký herec. Coby držitel divadelní ceny Obie Award, předávané týdeníkem The Village Voice newyorským divadelním umělcům a skupinám, spoluzaložil v šedesátých letech divadelní společnost Negro Ensemble Company.

Narodil se v St.Louis ve státě Missouri, Mary a Georgi Gunnovým. Byl nejstarší ze sedmi dětí. Po smrti matky se rodina rozpadla. Moses odešel z domova a ve 12 letech se vydal na vandr po železnici. Po čase se opět vrátil do St.Louis, začal chodit do školy a bydlel u Jewel Richie – učitelky angličtiny a stylu vyjadřování. V roce 1954 Gunn podstoupil tříletou stáž v armádě. V roce 1959 obdržel titul bakaláře umění na Tennessee State University. Poté začal studovat v letech 1959-1961 na University Of Kansas magisterský obor zaměřený na projev řeči a drama. V roce 1989 mu byl opožděně přidělen titul magistra. V březnu 2008 bylo oznámeno, že University of Kansas poskytnou své prostory na jeho memorabilie. Na univerzitě byl Gunn členem spolku Omega Psi Phi.

Díky autoritativnímu charakteru černého herce, Gunn prožil úspěšnou kariéru jak na divadelních prknech, tak i ve filmu a TV. Jeho prvním divadelním debutem v New Yorku byla role v původní off-Brodway produkci Jeana Geneta THE BLACKS /1962/. Gunn je divákům nejvíc znám pro ztvárnění role gangstera Ellswortha Raymonda „Bumpy“ Jonase v prvních dvou SHAFT filmech /filmy, kde hrají většinou černošští herci a kde jsou vyzdvihována černošská témata spojená s diskriminací, gangy, organizovaným zločinem a životem na ulici/. Ve filmu Miloše Formana RAGTIME /1981/ si zahrál malou roli Bookera T. Washingtona. Ta mu nicméně přinesla ocenění NAACP Image Award. V roce 1977 byl nominován na cenu Emmy za roli v mini-seriálu ROOTS. Po boku Averyho Brookse zazářil v TV seriálu A MAN CALLED HAWK. Gunn účinkoval v multi-episodním seriálu GOOD TIMES, kde ztvárnil roli ateistického majitele obchodu Carla Dixona, dále jako Joe Kagan v seriálu LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE a postavu Mosese Gage v dramatu FATHER MURPHY /1980/ společnosti NBC. Taky si zahrál v epizodě „Grampy And Nu Nu Visit the Huxtables“ ve známém sitcomu COSBY SHOW, kde hrál otce paní Olivie Huxtable. Jeho posledním ztvárněním byla role Risley Tuckera, podezřelého z vraždy v seriálu HOMICIDE:LIFE ON THE STREET v epizodě nazvané THREE MEN AND ADENA.

Zemřel na komplikace spojené s astmatem v Guilfordu v Connecticutu, v prosinci 1993.


2.10.1929
Saint Louis, Missouri, USA
16.12.1993
Guilford, Connecticut, USA
Moses Gunn csfd

Brother FuturePerfect HarmonyTehdy v MemphisuDetektiv Janek: Sedmkrát vraždaThe Luckiest Man in the WorldThe Women of Brewster PlaceDixie LanesBates MotelLeonard Part 6Bojové nasazeníCharlotte Forten's Mission: Experiment in FreedomThe Killing FloorÚplné šílenstvíNekonečný příběhOhnivé očiThe House of Dies DrearAmityville 2: PosedlostRagtimeThe Ninth ConfigurationPamatuj si mé jménoLaw of the LandAaron Loves AngelaCornbread, Earl and MeIf You Give a Dance, You Gotta Pay the BandRollerballÚžasná GraceThe Iceman ComethHaunts of the Very RichShaft skórujeUkradený diamantDetektiv ShaftDivocí tuláciOrel v kleciŠerifStanice WUSAThe Great White HopeČerná brigádaOf Mice and MenWhat's So Bad About Feeling Good?Nothing But a ManZločin v ulicíchEqual JusticeOheň GabrielůvPříběhy ze záhrobíCosby ShowJestřábAmenCesta do nebeHotelAmerican PlayhouseFather MurphyPoldové z Hill StreetThe ContenderSalvage 1The Jeffersons


Aktualizace osobnostního profilu Moses Gunn: 17.11. 2023 19:52