Moon Lee 59 let


Moon Lee, kantonsky – Li Choi-Fung, v dialektu Han – Li Sai-Feng (14. 2. 1965, Hongkong) je bývalá herečka, která často účinkovala v akčních filmech a seriálech; známá ze subžánru zvaného „girls with guns“.

Při docházce na střední školu po návratu do Hongkongu nebyla její kantonština perfektní a ona byla neohrabaná. V 15 letech ji náhodou během školního tanečního představení objevil televizní režisér Hsiao Hsianhui a obsadil ji do TV seriálu FATHERLAND (1980). Protože jí hraní nezabíralo studijní čas, rodiče nic nenamítali. V seriálu hrála venkovskou dívku A Mun. Její vystupování bylo tak působivé, že se stala herečkou. Vzhledem k cvičení tance od dětství je pro ni s její pohyblivostí snadné hrát akční filmy. Po svém prvním snímku ZU WARRIORS FROM THE MAGIC MOUNTAIN (1983, r. Tsui Hark) neopustila jeviště akčních filmů.

V 18 letech po maturitě na střední škole podepsala smlouvu s Asian TV Station a Golden Harvest. Byla poslána do Japonska natočit reklamu pro automobilku Mitsubishi. Společnost ji požádala, aby si vymyslela anglické umělecké jméno. Vybrala Moon kvůli podobě s kantonským Mun. Účinkovala v mnoha TV seriálech (natočila přes 400 epizod), ve filmu, zejména v akčním.

Koncem 90. let opustila svět filmu a přešla k jinému umění – založila školu pro talentované tanečníky. Její studenti získali vysoká ocenění v hongkongských tanečních soutěžích.


14.2.1965
Hong Kong, Hongkong
Moon Lee csfd

Zhu nian xin xingTian sha gu xingXiao gui qi bingBa hai hong yingHuo zhongMiao tan shuang jiaoMo lu kuang huaTian shi kuang longČest a sláva92 Ba wang hua yu Ba wang huaJin san jiao qun ying huiJing wang xiong fengTou shen gu zuXin long zhong hu douQi ma wu yi zuoSnění o realitěTian shi te jingWei Si Li zhi ba wang xie jiaAndělská sílaChi se da feng baoChu dao gui jingSui ling lungYe mo xian shengUltra Force 1.Ultra Force 2.Ultra Force 3: Pod policejní ochranouŽelezní andělé 3Jin su xin zhong qingŽelezní andělé 2Železní anděléJiang shi jia zu: Jiang shi xian sheng xu jiThe Story of Dr. Sun Yat-senOchránce spravedlnostiPan VampýrThose Merry SoulsŠťastné hvězdyThe ChampionsVítězové a hříšníciXin shu shan jian keJiao cha ling danZhong hua da zhang fuDai dey yan chingTop Fighter 2


Aktualizace osobnostního profilu Moon Lee: 1.11. 2023 14:10