Tupac Shakur (1971 - 1996)


Narodil se 16. června 1971 v Bronxu, New York. Jeho matka Afeni Shakur ho porodila jenom dva měsíce po návratu z vězení. Jeho otec byl Billy Garland nebo kluk známý jako 'Legs', ale to se nikdy nikdo nedověděl. Jako dítě zažil 2PAC hodně stěhování. Nejdříve z New Yorku do Baltimoru, kde začal chodit do školy. Jeho učitel byl překvapen jeho nadáním. Poté se přestěhoval na západní pobřeží do Oaklandu, Kalifornie, kde se poprvé setkává s rapem. S jménem 'MC New York', rapuje 2PAC v okolí Bay Area se skupinou 'Bay Area MCs'. Aby se stal slavným, musel se objevit po boku slavné skupiny. To se mu povedlo účinkováním ve videu 'Same Song' skupiny Digital Underground z jejich desky 'This is an EP Release'. Po tomto vystoupení podepisuje smlouvu s labelem Interscope.

V roce 1993 získává ohromnou popularitu díky albu 'Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.' Deska se ze začátku málo prodávala, prvním singlem byl 'I Get Around', dalším singlem však byl kultovní 'Keep Ya Head Up' a album se rázem stává zlatým. Tupac v té době účinkuje ve svém již druhém filmu POETIC JUSTICE spolu s Janet Jackson. Rok 1993 je rokem, kdy se Tupac vymkl jakékoliv kontrole.

V březnu 1993 je odsouzen k 15 dnům za udeření režiséra svého videoklipu Allena Hughes'e. Poté v dubnu na 10 dní za udeření dalšího rapera basebalovou pálkou. A v říjnu je zatčen v Atlantě za střelbu po dvou hlídačích. Tresty byly později zrušeny. V listopadu 1993 je Tupac obviněn, že sexuálně obtěžoval svoji fanynku v hotelovém pokoji v New Yorku a v dubnu 1994 je zatčen za držení zbraně a marihuany v Los Angeles. Když vyšel jeho další film 'Above The Rim', ve kterém exceloval spolu se stejnojmenným soundtrackem, bylo již jméno Tupac Shakur dostatečně známé. V mezičase čekání na soudní verdikt bylo po Tupacovi pětkrát vystřeleno v nahrávacím studiu. Dodnes není jasné kdo stál za touto střelbou, ale 2PAC si byl jistý, že to byli Notorious B.I.G. a Puff Daddy. Den poté byl odsouzen na rok a půl do vězení.

Během doby za mřížemi vycházejí dvě alba. První je jeho skupiny Thug Life. Druhé LP 'Me Against the World' obsahovalo vinikající tracky jako např. 'Dear Mama' napsaná jeho matce, která získala cenu Gramy. V říjnu 1995, po osmi měsících ve vězení, nabízí Suge Knight 2PACovi, že Knight/Death Row Records zaplatí 1 400 000 dolarů kauece a Tupac podepíše smlouvu labelu Death Row. Tupac souhlasí a začíná připravovat první rapové 2-CD 'All Eyez On Me'. 'All Eyez On Me' zlomilo řadu rekordů. Prodej přesáhl hodně přes hranici šesti platinových desek, stal se druhým nejlépe prodávaným dvojcédečkem v historii (druhým po Beatles). Po tomto LP účinkoval Tupac ještě ve třech filmech, GRODLOCK'D, BULLET spolu s Mickey Rourkem a GANG RELATED.


16.6.1971
Brooklyn, New York City, New York, USA
13.9.1996
Las Vegas, Nevada, USA
Tupac Shakur csfd

Město lžíStraight Outta ComptonSázka na nejistotuGang policajtůZa branami peklaStřelaNad košemPoetic JusticeRespektNic než trableA Different WorldDear MamaTupac & Biggie: Worlds CollideB.O.D.R.Cypress Hill: Insane in the BrainJanet Jackson.Kdo zabil Biggieho a Tupaca?A Life in Ten PicturesBiggie: I Got a Story to TellBáječný Bob EinsteinDark Side of the '90sHip Hop UncoveredLast Man StandingYou're Watching Video Music BoxHip Hop a jeho zrodNapoleon: Life of an OutlawAmerican Dream/American KnightmareDeath Row ChroniclesReMastered: Kdo zabil Jam Master Jaye?Americká 90. létaAssassination: Battle For ComptonNeposlušníWho Killed Tupac?Kardashian: The Man Who Saved OJ SimpsonMurder RapJamaica HouseTupac Shakur: Thug Angel 230 for 30Tupac Assassination, Conpiracy Or RevengeTupac Uncensored and Uncut: The Lost Prison TapesTupac: AftermathInside Death Row20 Most Horrifying Hollywood MurdersThe N-WordBeefThe Best of the Source AwardsTupac: VzkříšeníBiggie & TupacJohnnie Cochran’s Journey


Aktualizace osobnostního profilu Tupac Shakur: 30.10. 2023 23:14