Dana Delany 68 let


Dana Welles Delany je americká filmová, divadelní a televizní herečka. Narodila se 13. března 1956 v New Yorku. Už od dětství toužila po tom, stát se herečkou, na vysoké škole hrála ve školních muzikálových produkcích a ihned po jejím absolvování začala účinkovat v New Yorku v televizních soap operách i na jevišti.

V roce 1998 přišlo první ze dvou pro klíčových odmítnutí role v seriálu. Když za ní přišel Darren Star s nabídkou role jisté Carrie Bradshawové v seriálu SEX VE MĚSTĚ, odešel s nepořízenou a svou životní roli dostala Sarah Jessica Parker.

Po roce 2000 pokračovala Dana Delany v práci v mnohých televizních projektech. Točila pilotní díly seriálů, filmy, hrála s velkým úspěchem v divadle. V letech 2004 až 2006 hrála v epizodách seriálů ZÁKON A POŘÁDEK, KOJAK, KAUZY Z BOSTONU, BATTLESTAR GALACTICA, UNESENÝ. Fanoušci seriálu THE L WORD si jí také jistě vybaví jako na mocnou ale ne všemocnou senátorku Barbaru Grisham z epizody Light My Fire.

V roce 2004 přišlo další velké seriálové odmítnutí. Producent připravovaného seriálu ZOUFALÉ MANŽELKY hledal ideální představitelku pro roli Bree. Dana Delany roli odmítla, na její místo se dostala Marcia Cross a manželky vylétly na vrchol vlny popularity a sledovanosti. Ale stát se jednou z hospodyněk z Wisteria Lane se Daně Delany nakonec přece jenom podařilo, když se do ulice přistěhovala nová sousedka s její tváří. Katherine Mayfair se z původně epizodní role ve čtvrté sérii zařadila mezi stálé obyvatele ulice, nejenom aby znepříjemňovala život své sousedce Bree Hodgeové…


13.3.1956
New York City, New York, USA
Dana Delany csfd

Romance po irskuSvatební hostLiga spravedlivých: Záchrana světaFreelancersFirebreatherOpilý korábPsáno sarkasmemTábor nadějeŽivot je krásnýSilnice č. 30Superman: Brainiac AttacksDítě na prodejSpinTurning HomewardČas vzpomínekMother GhostRozsudekNejvětší rizikoPokušeníLež na straně zákonaRančeřiResurrectionV zajetí rockuRescuers: Stories of Courage: Two CouplesSebevraziÚplně vzhůruŽivot ve lžiBatman a SupermanOpravdové ženyCesta domůFor HopeSuperman: The Last Son of KryptonChoices of the Heart: The Margaret Sanger StoryLive Nude GirlsVnitřní nepřítelÚtěk do rájeBatman a fantomDonato a dceraMuž beze spánkuPromiň, jsi ženatý!Dodržet svůj slibChina BeachMaškarádaMěsíc nad ParadoremPatty HearstováA Winner Never QuitsLibertyČerná řekaTéměř tyThe StreetsThreesomeCtitelThe Other TwoKrál TulsyAmerická výprava


Aktualizace osobnostního profilu Dana Delany: 7.11. 2023 22:07