Sophie Daumier (1934 - 2004)


Sophie Daumier se narodila jako Elisabeth Hugon v Boulogne-sur-Mer v severní Francii na hranicích s Belgií. Její otec Georges Hugon (1904-1980) byl v Boulogne ředitelem hudební školy, předtím ale působil jako profesor na pařížské konzervatoři a prosadil se také jako hudební skladatel. Elisabeth studovala v Paříži klasický tanec a již v šestnácti letech absolvovala s baletním souborem zahraniční turné, tehdy také přijala svůj první pseudonym Betty Lawrence. Následně prošla také hereckou průpravou a pod vedením významných herců jako byl například Pierre Dux se připravovala na další uměleckou dráhu.

Z osobního hlediska mělo pro Sophii Daumier význam natáčení filmu HOŘKÉ PILULKY (Dragées au poivre, 1963), v jehož průběhu se seznámila s Guy Bedosem, svým pozdějším manželem. Z dalších filmů připomeňme kriminálku JEDNOHO KRÁSNÉHO LETNÍHO RÁNA (Par un beau matin d'ête, 1964), v němž spolu s J. P. Belmondem a Geraldine Chaplin tvořila trojici hlavních hrdinů. V roce 1965 se Sophie Daumier provdala za Guy Bedose (*1934) a jako manželský pár pak spolu deset let pracovali na úspěšných jevištních prezentacích. Ve formě kabaretů a estrád prožili spolu úspěšných deset let, Sophie Daumier prokázala značný herecký talent a schopnost vytvářet různorodé charaktery, které výrazně kontrastovaly s její atraktivní vizáží.

Značné vytížení vystupováním před živým publikem vysvětluje Sophiino zmizení z filmového plátna. V letech 1965-1977 natočila jeden jediný film (POUCE, 1971), v němž hrála s Guy Bedosem. Jejich spolupráce skončila v polovině 70. let, následoval i soukromý rozchod a v roce 1977 se rozvedli. Tehdy také Sophie Daumier začala znovu točit, z její obnovené spolupráce s filmem stojí za zmínku oceněný snímek DOCELA OBYČEJNÝ PŘÍBĚH (Une histoire simple, 1978).

Koncem sedmdesátých let se u Sophie Daumier začalo projevovat genetické zatížení v podobě vzácné Huntingtonovy choroby, které ji donutilo zcela rezignovat na další uměleckou činnost. S hořkým nádechem podala své autobiografické vzpomínky vydané v roce 1979 pod názvem Parle a mon coeur, ma tête est malade. Od té doby žila víceméně v soukromí, jen výjimečně se objevila na veřejnosti v rámci charitativních vystoupení na podporu podobně postižených lidí. Sophie Daumier zemřela na přelomu 31. prosince 2003 a 1. ledna 2004 ve věku 69 let. Pohřbena je na slavném pařížském hřbitově La Chaise a místo jejího posledního odpočinku najdeme v sousedství hrobů herečky Marie Trintignant a zpěváka Gilberta Bécauda.


24.11.1934
Boulogne-sur-Mer, Francie
1.1.2004
Paříž, Île de France, Francie
Sophie Daumier csfd

Les GivrésDocela obyčejný příběhFreddyComme la luneViolette & FrançoisPouceTampekoPar un beau matin d'étéPas de caviar pour tante OlgaPrachy a smůlaUna voglia da morireLáska u mořeDragées au poivreKarambolyUn chien dans un jeu de quillesAmélie ou le temps d'aimerLes Croulants se portent bienBal de nuitChéri, fais-moi peurLes Femmes sont marrantesÀ pied, à cheval et en sputnikLes CollégiennesQuand la femme s'en mêleÀ pied, à cheval et en voitureParis canailleTop à...Gala de l'unionLes Rendez-vous du dimancheÀ bout portantD'hier et d'aujourd'huiMonsieur CinémaDim Dam DomDiscorama


Aktualizace osobnostního profilu Sophie Daumier: 13.3. 2024 10:03