John Drew Barrymore (1932 - 2004)


Americký herec John Drew Barrymore pocházel ze slavné herecké dynastie, jemu samotnému se ale v Hollywoodu příliš nedařilo, později se proslavil velkými rolemi v několika italských filmech, svou kariéru zakončil podružnými postavami v televizních seriálech. Narodil se v Los Angeles, jeho otcem byl významný divadelní a filmový herec John Barrymore (1882-1942), matkou otcova třetí manželka, modelka a proslulá kráska němé éry Dolores Costello (1903-1979). Rodiče se ale rozvedli v roce 1935 a John od té doby otce viděl jen jednou. Matka měla snahu vzdálit syna hereckému prostředí a poslala jej na vojenskou školu St. John’s Military Academy, John ale již v sedmnácti letech podepsal svou první filmovou smlouvu.

V roce 1952 se John Barrymore poprvé oženil, jeho manželkou se stala filmová a televizní herečka Cara Williams (*1925), jejich syn John Blyth Barrymore (*1954) byl později taktéž hercem. John Barrymore přijal až v roce 1958 prostřední jméno Drew, do té doby býval ve filmových titulcích uváděn jako John Barrymore Jr. Herecká kariéra se ale neodehrávala podle jeho představ, nebyl spokojen se svými rolemi, stejně tak ale naopak s ním nebyli spokojeni režiséři; díky Johnově vzpurné povaze se s ním těžko spolupracovalo, několikrát byl i uvězněn za různé delikty související s násilím a alkoholem. Z jeho další filmografie připomeňme alespoň drama NIGHT OF THE QUARTER MOON (1959), které režíroval Hugo Haas.

Po rozvodu s Carou Williams zamířil koncem padesátých let do Itálie, kde již od konce druhé světové války byla vysoká poptávka po amerických hercích. Mezinárodní obsazení doplnil v dobrodružném filmu KOZÁCI (I cosacchi, 1960) v režii Viktora Turžanského. Tady se setkal s britským hercem Edmundem Purdomem, po jehož boku pak hrál knížete Jusupova ve francouzském historickém filmu RASPUTINOVY NOCI (Les nuits de Raspoutine, 1961). Jednu z hlavních rolí Odyssea hrál v italsko-francouzském filmu TROJSKÁ VÁLKA (La guerra di Troia, 1961), biblického Jidáše pak ztvárnil ve filmu PILÁT PONTSKÝ (Ponce Pilate, 1961).

V Itálii se také podruhé oženil a vzal si herečku Gabriellu Palazzoli, s níž žil deset let (1960-1970), měli spolu dceru Blyth Dolores Barrymore. I v Itálii se John Drew Barrymore znovu dostával do konfliktu se zákonem, tentokrát kvůli užívání a distribuci drog. Nadále ale točil, v titulech průměrných kvalit dostával příležitosti v dobrodružném žánru nebo filmech sandálu a meče. V polovině šedesátých let se vrátil do Ameriky a začal točit hlavně pro televizi. Velkým comebackem pro něj mohl být seriál STAR TREK (1966), na poslední chvíli ale z projektu odešel bez vysvětlení a jeho role musela být narychlo přeobsazena.


4.6.1932
Beverly Hills, California, USA
29.11.2004
Los Angeles, California, USA
John Drew Barrymore csfd

Baby Blue MarineThe ClonesThis Savage LandWinchester '73Crimine a dueDelitto allo specchioRoma contro RomaThe Keeler AffairĎáblové ze SpartiventaCol ferro e col fuocoPilát PontskýLa Bataille de CorintheTrojská válkaLa Donna dei faraoniLes CosaquesLes Nuits de RaspoutineTi aspetterò all'infernoBoatmen, TheNight of the Quarter MoonHigh School Confidential!Never Love a StrangerThe Shadow on the WindowWhile the City SleepsThunderbirdsQuebecVelká nocHigh LonesomeThe SundownersKung FuThe Road WestRawhideMatinee TheaterActor, TheHollywood Insider


Aktualizace osobnostního profilu John Drew Barrymore: 27.3. 2024 06:58