Spike Milligan (1918 - 2002)


Terence Alan Patrick Sean „Spike“ Milligan se narodil v Ahmed Nagaru v Indii. Jeho otec, původem Irčan, kapitán Leo Alphonso Milligan sloužil v Britské indické armádě. Spike prožil dětsví v Indii. Před válkou hrával jako trumpetista s jazzovou skupinou. Během 2. Světové války, kdy již žil v Anglii, sloužil v Britské armádě u Královského dělostřelectva. Pro své vojenské kolegy připravoval mnoho zábavných vystoupení. Po válečném zranění se z něj stal konferenciér.

V roce 1956 s Peterem Sellersem chtěli převést humor Goon Show na televizní obrazovky. Prvním pokusem bylo THE IDIOT WEEKLY, PRICE 2D. Poté následovalo ještě mnoho dalších pokusů, ale žádné nebyly tak úspěšné jako původní vysílání Goon Show. V roce 1969 přišel s vlastním pořadem Q5. Jednalo o zcela inovativní styl podávání humoru. Šlo o satirické skeče, které převracely pravidla komiky na hlavu. Tento styl humoru měl velký vliv na práci Monty Python, kteří tento styl komiky proslavili po celém světě. Spika můžete také zahlédnout ve filmu MONTY PYTHON´S LIFE OF BRIAN.

Spike Milligan napsal také několik knížek s poezií, především pro děti jako např. Silly Verse for Kids. Jeho poezie je často označována za poezii nesmyslů. Přesto jeho báseň On the Ning Nang Nong byla v roce 1998 v celorepublikovém hlasování (UK) zvolena za nejoblíbenější komickou báseň.

Spike Milligen zemřel ve věku 83 let na onemocnění jater. Na svém náhrobním kameni chtěl mít napsáno : "I told you I was ill." Diecéze to nechtěla dovolit až došli ke kompromisu s irským překladem této věty.


16.4.1918
Ahmed Nagar, Indie
27.2.2002
blízko Rye, Východní Sussex, England, Velká Británie
Spike Milligan csfd

The Nearly Complete and Utter History of EverythingThe Big FreezeŽlutovousHistory of the World: Part IŽivot BrianaPes baskervillskýDvojčataDěvčátko a klokanFantastic Animation FestivalBarneyThe Cherry PickerThe Great McGonagallDigby, the Biggest Dog in the WorldGhost in the Noonday SunTři mušketýřiAdolf Hitler - Můj podíl na jeho páduAlice's Adventures in WonderlandRentadickThe Adventures of Barry McKenzieThe Magnificent Seven Deadly Sins'Wiltons' - The Handsomest Hall in TownCucumber CastleKouzelný KristiánObývací ložnicePostman's KnockInvasion QuartetWatch Your SternWhat a Whopper!SuspectPantomania, or Dick WhittingtonA Kid for Two FarthingsDown Among the Z MenGoonreelPenny Points to ParadiseGormenghastVlci, čarodějnice a obřiRoom 101Ratties, TheIn Sickness and in HealthHighwayComic RootsThere's a Lot of It AboutLenaMilligan in...Oh in ColourCurry & ChipsQ5CillaRita and WallyThe Sooty ShowThe World of BeachcomberDee TimeJackanoryNot Only... But AlsoTill Death Us Do PartThe Roy Castle ShowThe TelegoonsIdiot Weekly, Price 2d, TheShow Called Fred, A


Aktualizace osobnostního profilu Spike Milligan: 4.11. 2023 15:43