Keir Dullea 87 let


Keir Dullea se narodil v Clevelandu v Ohiu, ale když mu byly tři, tak se rodina přestěhovala do New Yorku, kde také ve čtvrti Greenwich Village vyrůstal - rodiče zde provozovali knihkupectví. Dokončil George School v Pennsylvánii, studoval na Rutgersově univerzitě a také Státní univerzitě v San Francisku, pak se rozhodl věnovat divadlu. Svůj newyorský jevištní debut učinil v Neighborhood Playhouse v produkci "Sticks and Bones" (1956). Jako člen pouličního gangu zapůsobil svým filmovým debutem v dramatu HOODLUM PRIEST(1961), ve kterém jako mladý delikvent zkřížil své kroky s duchovním (Don Murray). Jeho první rolí byla však už rok předtím postava německého pilota v televizní adaptaci PANÍ MINIVEROVÁ (1960) s Maureen O'Harovou.

Bezpochyby nejznámější rolí štíhlého, nepřístupného herce s chlapeckou vizáží a modrýma očima byl astronaut David Bowman z Kubrickovy přelomové sci-fi 2001: VESMÍRNÁ ODYSEA (1968) následované stejně ambiciózním a vcelku zdařilým pokračováním 2010: DRUHÁ VESMÍRNÁ ODYSEA (1984) ve kterém můžeme vidět jak Jana Třísku tak i samotného Arthura C. Clarka, autora knižních předloh. Ve stejném roce se jako záhadný cizinec Dullea objevil ještě v americko-řecké sci-fi THE NEXT ONE (1984).

Po ”Odysee” měl Keir problém podobný filmový úspěch zopakovat a soustředil se na divadelní kariéru. Na Broadwayi debutoval už před “Odyseou“, a sice ve hře "Dr. Cook's Garden" (1967) vedle Burla Ivese a o dva roky později zazářil jako slepý mladík Donny Dark snažící se vymanit z náruče své panovačné matky a následovat svoji lásku, volnomyšlenkářskou dívku (Blythe Danner), ve hře "Motýli jsou svobodní" (1969), která se za tři roky (1972) dočkala své filmové podoby s Goldie Hawnovou a Edwardem Albertem (rok předtím byla s Bingem Crosbym zfilmována i hra "Dr. Cook's Garden").

V koprodukčním filmovém dramatu DE SADE (1969) hrál Dullea titulní roli Markýze - zestárlého Markýze zde mimochodem na jeho popud ztvárnil jeho vlastní otec Robert, nechtělo se mu totiž podstoupit chystaný make-up. S vlažným přijetím přechodně točil v Anglii a Kanadě a na Broadway se vrátil jako Brick v repríze Williamsova dramatu "Kočka na rozpálené plechové střeše“ (1974) a černou komedií “P. S. Tvá kočka je mrtvá!" (1975). K dalším pozoruhodným rolím patří Devon ze sci-fi seriálu “The Starlost” (1973) nebo Thomas Grambell ze sci-fi BRAVE NEW WORLD (1980). Objevil se také v životopisném televizním dramatu PŘÍBĚH AUDREY HEPBURNOVÉ (2000) s Jennifer Love Hewittovou, ve kterém hrál otce hlavní postavy. Mezi jeho zatím poslední role pak patří senátor a rádce Matta Damona v romantickém thrilleru s Angelinou Jolie v režii Roberta De Nira KAUZA CIA (2006).


30.5.1936
Cleveland, Ohio, USA
Keir Dullea csfd

Údolí Bohů451 stupňů FahrenheitaApril FlowersStanice číslo 76Svět na houpačceIsn't It DeliciousAll Me, All the TimeFortuneVdaná snoubenkaKauza CIALovec vetřelcůThree Days of RainPíseň všedního životaPříběh Audrey HepburnovéTo teda byla noc2010: Druhá vesmírná odyseaSlepý, který vidělThe Next OneZděděný strach ze smrtiNo Place to HideBrave New WorldThe Starlost: DeceptionThe Starlost: The Alien OroThe Starlost: The BeginningVěž rukojmíLegenda o zlaté zbraniBecause He's My FriendLeopard in the SnowPronásledovanáWelcome to Blood CityLaw and OrderPaul and MichelleČerné VánocePaperback HeroIl diavolo nel cervelloPapežka JanaMontserratBlack Water GoldDe Sade2001: Vesmírná odyseaLišákMadame XHledá se Bunny LakeováLe ore nudeMail Order BrideThe Thin Red LineDavid a LízaHoodlum PriestMrs. MiniverThe PathPatty Hewes - nebezpečná advokátka


Aktualizace osobnostního profilu Keir Dullea: 15.3. 2024 21:25