Serge Reggiani (1922 - 2004)


Francouzi jej považují za svého, ale on se narodil jako Ital – 2. 5. 1922 v Reggio nell'Emilia v severní Itálii. Jeho otec – zapálený antifašista a odpůrce Mussoliniho režimu – uprchl v roce 1930 i se svou rodinou do Francie a usadil se v Normandii. Mladý a sportovně založený Serge se naučil dokonale francouzsky a začal se učit po jeho vzoru na kadeřníka, ale táhlo ho to k jiné profesi – k herectví a zpěvu. Podařilo se mu vystudovat prestižní herecké školy v Paříži a netrvalo dlouho, a začal se objevovat na stříbrném plátně i na prknech, co znamenají svět.

Rejstřík jeho divadelních rolí tak široký není. Objevil se v divadelním zpracování Dumasových "Tří mušketýrů", ve "Spravedlivých" Alberta Camuse nebo ve hře Jean-Paula Sartera "Vězňové z Altonu".

Ve svých 45 letech zahájil Serge Reggiani - díky podpoře herečky Simone Signoret, jejího partnera, herce a zpěváka Yvese Montanda a skladatele Borise Viana – zpěváckou kariéru. Jeho hluboký hlas i jasně formulované levicové a antimilitaristické názory oslovily především mladou generaci a rychle jej vynesly na přední pozici ve světě francouzského šansonu. Jedinečným spojením hudby a podmanivého hlasového projevu dokázal přiblížit posluchačům i velké osobnosti francouzské poezie – Jacquese Préverta, Guillauma Apollinaira nebo Arthura Rimbauda.

Jeho diskografie čítá přes 25 alb. Mezi nejznámější písně patří "Les loups sont entrés dans Paris", "Sarah", "Le Déserteur", "Le petit garçon", "Il suffirait de presque rien", "L'enfant et l'Avion", "Le barbier de Belleville", "Venise nest pas en Italie" a "La java des bombes atomiques".


2.5.1922
Reggio nell'Emilia, Emilia-Romagna, Itálie
22.7.2004
Paříž, Île de France, Francie
Serge Reggiani csfd

I pro lásku se zabíjíHerciEl pianistaLes Enfants de l'OlympiaPlaybackLe Petit GarçonDe force avec d'autresRosenemilGrand beauJsou dny... a úplňkyNajal jsem si vrahaPlein ferCoupe-francheEterna giovinezza, L'L'échoNebuďte policajtaVčelařZlá krevFantasticaN'y a plus de héros au numéro que vous demandez, IlStopa gigantůTerasaLa Communion solennelleUne fille cousue de fil blancViolette & FrançoisDobrák a zlí lidéLe Chat et la sourisUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaNedotýkej se bílé ženyVincent, François, Paul a ti druzí...Les CaïdsTři miliardy bez výtahuComptes à reboursArmáda stínůDen sovy25. hodinaDobrodruziSedm bratrůModrý PanterPekloGepardGiornalaccio, IlLa Guerra continuaPráskačPařížské bluesPueblo armadoVšichni domůMarie-OctobreBídníciStowaway, TheÉchec au porteurŽena, o které se mluvíMangeront-ils ?ÉlisaLes Salauds vont en enferNapoléonČin láskyBufereIl mondo le condannaLa Bergère et le ramoneur


Aktualizace osobnostního profilu Serge Reggiani: 11.4. 2024 15:12