Henri Vidal (1919 - 1959)


Henri Vidal patřil k významným hercům čtyřicátých a padesátých let, na jeho dodnes trvající popularitě má podíl i jeho předčasná smrt, která jej zastihla v plném pracovním nasazení ve věku 40 let. Pocházel ze střední Francie a narodil se v malém městečku Royat, startem k jeho herecké kariéře bylo vítězství v mužské soutěži krásy Apollo, v níž exceloval v roce 1939. Usadil se v Paříži a zcela bez hereckých zkušeností byl angažován pro hlavní mužskou roli v muzikálové komedii MONTMARTRE NAD SEINOU (Montmartre-sur-Seine, 1941), v níž byla jeho partnerkou slavná zpěvačka Edith Piaf.

V příběhu z irské občanské války MLADÁ ŠÍLENÁ (La jeune folle, 1952) se setkal se svou první manželkou Michèle Cordoue, naopak se současnou ženou Michèle Morgan vytvořil ústřední pár například v melodramatu ZÁHADNÁ PANÍ X (L′étrange Madame X, 1951). I když v počátcích své herecké kariéry koketoval Henri Vidal i s divadlem, od konce čtyřicátých let se prakticky výhradně věnoval filmování. S Robertem Hosseinem a jeho manželkou Marinou Vlady hrál Henri Vidal v kriminálce DAREBÁCI KONČÍ V PEKLE (Les salauds vont en enfer, 1956), za zmínku stojí i jeho vystoupení v historických filmech (ATTILA, KRÁL HUNŮ – Attilla – il flagello di Dio, 1954; NAPOLEON - Napoléon, 1955).

Závěr Vidalovy herecké kariéry nepříznivě ovlivňoval alkohol a drogy, na to navazovaly časté deprese, přesto paradoxně poslední rok života byl tím jeho nejplodnějším. Znovu se po jeho boku objevovaly krásné mladé herečky jako Mylène Demongeot (BUĎ HEZKÁ A MLČ – Sois belle et tais-toi, 1958), Brigitte Bardot (CHCETE SE MNOU TANČIT? – Voulez-vous danser avec moi?, 1959) nebo Romy Schneider (ANDĚL NA ZEMI – Ein Engel auf Erden, 1959), naposledy také točil se svou manželkou Michèle Morgan (PROČ PŘICHÁZÍŠ TAK POZDĚ? – Pourqui viens-tu si tard?, 1959).

Četné zdravotní problémy vycházející ze sebezničující životosprávy vyústily v infarkt, jemuž Henri Vidal podlehl v prosinci 1959 ve věku 40 let.


26.11.1919
Royat, Puy-de-Dôme, Francie
10.12.1959
Saint Louis en L'Isle, Paříž, Francie
Henri Vidal csfd

Anděl na zemiLa Bête à l'affûtNaufrageurs, LesPourquoi viens-tu si tard?Voulez-vous danser avec moi ?Buď hezká a mlčPensione EdelweissAction immédiateCharmants garçonsPařížankaUne manche et la belleŠeříková bránaLes Salauds vont en enferLe Port du désirNapoléonSérie noireAttilaOrient ExpressScampolo 53Art. 519 codice penaleC'est arrivé à ParisLa jeune folleLes Sept péchés capitauxL'étrange Madame XPassante, LaQuai de GrenelleBelle que voilà, LaFabiolaParadis des pilotes perdus, LeKrysyÉventail, L'Étrange destinAnděl nociPort d'attacheMontmartre-sur-SeineCinépanoramaVedettes sans maquillage


Aktualizace osobnostního profilu Henri Vidal: 3.11. 2023 11:15