Victor Spinetti (1933 - 2012)


Britský herec, proslulý též jako režisér, básník, skvělý vypravěč a příležitostný zpěvák, měl možná tu smůlu (nebo štěstí, to nechť posoudí každý sám), že si zahrál ve třech filmech Beatles, a tato nálepka ho provázela po celý jeho další život. Kromě Velké Británie si ho tak lidé ztotožňují pouze s těmito filmovými postavami a jeho další kariéra je jim utajena.

Těžiště Spinettiho herectví spočívalo na prknech, která znamenají svět, kde se blýskl zvláště v představení Oh! What a Lovely War (1963), v němž za roli nesnesitelného zupáckého seržanta (Drill Sergeant) získal v New Yorku prestižní Tony Award. Ztělesnil také několik dalších velice zajímavých rolí, mezi něž můžeme zařadit Alberta Einsteina v novém provedení z roku 2005 nazvané Albert’s Boy či představení The Odd Couple nebo Chitty Chitty Bang Bang v londýnském West Endu. Jednu z nejslavnějších a zároveň nejkontroverznějších úloh ztvárnil v radikální feministické hře scénáristky, herečky a režisérky Jane Arden nesoucí název Vagina Rex and the Gas Oven (1969). Postavil se i na režisérský post a pod jeho vedením se v divadle Phoenix Theatre hrál retro muzikál The Biograph Girl, ale také evropské verze slavných děl Jesus Christ Supertstar či Hair.

Do roku 1963 se objevil v několika epizodních filmových rolích à la čtvrtý muž zleva v šesté, dvacáté osmé, padesáté druhé a sedmdesáté minutě, až přišel jeho den D. Věhlas z Oh! What a Lovely War mu poskytl příležitost si zahrát v prvním filmu Beatles A HARD DAY’S NIGHT poněkud roztržitého zvukového mistra. S Beatles si ostatně padl do noty, což potvrzuje i spolupráce na divadelní adaptaci Lennonovy knihy In His Own Write, kterou v Natioanl Theatre při její premiéře v roce 1968 režíroval. Sice se po Perném dni objevil historickém dramatu Becket, ale v roli, která se ani nedostala do titulků. A tak si svou porci slávy opět prožil v druhém „beatlesáckém“ snímku HELP!, kde s bravurou vystřihl pološíleného vědce, střídavě nadávajícího na kvalitu britských a amerických výrobků, jehož jediným cílem je připravit Ringa o posvátný prsten. Svůj předobraz z několikrát zmiňované hry Oh! What a Lovely War mohl naplno uplatnit v třetím filmu Beatles, tentokrát televizním MAGICAL MYSTERY TOUR, kde si zahrál podobnou roli vojenského omezence. Tím ale jeho spolupráce s jednotlivými členy Beatles neskončila, účastnil se rovněž několika nahrávacích sekvencí pro jejich pověstné Vánoční desky určené oficiálnímu Fan Clubu Beatles a ještě v roce 1977 ho Paul McCartney požádal o spolupráci při natáčení promoklipu k písni London Town pro stejnojmenné album. Je to snad i symbolické, že jeho filmovou kariéru uzavírá účast v dokumentu The McCartney Years.

Další filmová tvorba Spinettiho je pro československé, později české diváky poněkud utajena, protože Victor se více věnoval divadlu a ve filmu nedostával tolik výrazných příležitostí. Poslední čtvrtstoletí jeho života už bylo jen ve znamení účastí v televizních seriálech či filmech, to platí například pro sérii o mladém Indianu Jonesovi nebo britskou sérii BOTTOM. Mezi výraznější role patří bezpochyby snímek SPUSŤTE TU REVOLUCI BEZE MĚ či postava židovského doktora Ericha Strausse z hvězdami nabitého Rosenbergova filmu POUŤ ZATRACENÝCH. Domnívám se však, že nejpamátnějším filmem pro naše fanoušky bude třetí ze série původních Růžových panterů s Peterem Sellersem, kde si Spinetti zahrál recepčního ve švýcarském hotelu a má s potrhlým inspektorem neustále nějaké půtky.


2.9.1933
Abergavenny, Monmouthshire, Wales, Velká Británie
18.6.2012
Monmouth, Monmouthshire, Wales, Velká Británie
Victor Spinetti csfd

WednesdayNa počátkuJulie and the CadillacsMladý Indiana Jones: Dobrodružství v tajné služběPrincezna a skřítekBratři zločinuÚkryt Anne FrankovéPod třešňovou lunouThe Lion, the Witch and the WardrobeEmilyPouť zatracenýchDick Deadeye, or Duty DoneNávrat Růžového panteraMalý princThe Great McGonagall500 Pound Jerk, TheDigby, the Biggest Dog in the WorldPod Mléčným lesemSpusťte tu revoluci beze mneCan Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?The Biggest Bundle of Them AllMagical Mystery TourZkrocení zlé ženyPomoc!BecketPerný denSparrows Can't SingThe Gentle TerrorWild Affair, TheExpresso BongoNew TricksFirst DegreeDragon TalesHarry and the WrinkliesAn Actor's Life for MeBottomPaul Merton: The SeriesHříchyMistral's DaughterSweet SixteenSuperTedTime of My LifeKelly MonteithTake My Wife...Ferda a jeho přáteléHarriet's Back in TownTwo in CloverRichard the LionheartA2Z The History of The BeatlesThe McCartney YearsKing's Head: A Maverick in London, TheYou Can't Do That! The Making of 'A Hard Day's Night'Mike + The Mechanics: A Closer LookHeart of Show Business, TheI Think They Call Him JohnPaul McCartney: London TownThe Puzzle Club Christmas MysteryPierrots


Aktualizace osobnostního profilu Victor Spinetti: 24.3. 2024 10:13