Peter Cook (1937 - 1995)


"Je jedním z těch lidí, kteří jsou zcela a naprosto nenahraditelní. Mimo jiné položil základ 'nové komedie' 60. a 70. let. To co dokázal je zcela výjimečné." (Michael Palin)

"Ano, chybějící noha, pane Spiggotte. Schází Vám nohy, až na jednu. Zato Vaše pravá noha, ta se mi líbí. Hodí se skvěle pro tuto roli. Jakmile jsem ji uviděl vcházet, řekl jsem si: 'No prosím, jak pěkná noha se přišla ucházet o tuto roli!'. Nemám nic proti Vaší pravé noze. Potíž je ale v tom, že jinou už nemáte. Padáte trochu na levou stranu.“ „Na tom je něco neadekvátního?“ „Ano, neadekvátního, pane Spiggotte. A víte, podle mě není britská veřejnost připravena na jednonohého opičího muže houpajícího se na liáně džunglí."

Velký úspěch zaznamenala show BEYOND THE FRINGE (1960), kterou vytvořil se spolužáky z Cambridge a Oxfordu - s Jonathanem Millerem, Alanem Bennettem a Dudley Moorem. Po prvním uvedení na Edinburghském festivalu si tuto show oblíbilo londýnské publikum také díky Cookově imitaci britského premiéra Harolda Macmillana a slavné scénce One Leg Too Few. V roce 1962 se s tímto představením dostali až na Brodway a vyhráli svou první Tony Award. Mezitím Cook založil v londýnském Soho klub Establishment (1961), kde vystupovala řada britských i zahraničních komiků, klub se stal místem pro satiru bez cenzury. V suterénu klubu hrávalo Dudley Moore’s Trio. V této době také začal spolupracovat se satirickým časopisem Private Eye. Když skončilo představení v Americe, nabídla BBC Dudley Moorovi vlastní televizní pořad, kde měl uplatnit svůj komediální a hudební talent. Moore si přizval ke spolupráci Petera Cooka, tak vznikl pořad NOT ONLY… BUT ALSO (1964-70). Spolu utvořili komickou dvojici Pete (pseudo-intelektuál) a Dud (submisivní dětinský prosťáček) a vytvořili řadu dnes již legendárních scének tzv. The Dagenham Dialogues, včetně "Bloody Greta Garbo".

"Jak Bůh vlastně vypadá, jakou má třeba barvu?" "Od každé trochu, má všechny barvy duhy." "Ale je to Angličan, že?" "Jistě, nejvyšší třída."


17.11.1937
Torquay, Devon, England, Velká Británie
9.1.1995
Hampstead, Londýn, England, Velká Británie
Peter Cook csfd

Krasavec BeautyCraig Ferguson Story, TheGreat Balls of Fire!Správná věcNevyřešený případPrincezna NevěstaBláznivá apokalypsaThe MythSuperdívkaSnadný ziskŽlutovousDerek and Clive Get the HornPes baskervillskýEric Sykes Shows a Few of Our Favourite ThingsNajděte tu ženskou!The Adventures of Barry McKenzieHoliday StartimeRise and Rise of Michael Rimmer, TheNa řvoucích strojích do Monte CarlaObývací ložniceA Dandy in AspicOkouzlenýAlice in WonderlandNesprávná truhlaWho Dares WinsGone to SeedČerná zmijeTwo of Us, TheWhere Do I Sit?CillaGoodbye AgainA Series of Bird'sDee TimeGadzooks! It's the In-CrowdNot Only... But AlsoFive O'Clock ClubThat Was the Week That WasPaul Merton's Comic HeroesBlackadder Exclusive: The Whole Rotten SagaThe Comedy Map of BritainThe Comedians' ComedianSaturday Night Live 25Antologie BeatlesHeroes of ComedyClive James' Postcard from...Mír podle Mnichovské dohodySupergirl: The Making of the MovieGroup MadnessReady Steady Go, Volume 1Beyond the FringeThe Secret Policeman's Biggest BallThe Secret Policeman's Private PartsThe Secret Policeman's Other BallThe Secret Policeman's BallThe Mermaid FrolicsMonty Python Meets Beyond the FringeJake's JourneyDiplomatixMill Hill


Aktualizace osobnostního profilu Peter Cook: 3.11. 2023 18:21