Sergio Sollima (1921 - 2015)


V Římě absolvoval Experimentální centrum kinematografie ("Centro sperimentale di cinematografia"). Kariéru začínal v 50. letech jako dramatik a asistent Domenica Paolellaa; zkušenosti nabíral při tvorbě tzv. "sandálových filmů" (námětově čerpaly z Bible nebo antiky), které byly v té době na vrcholu popularity. Po rychlém opadnutí zájmu o tento žánr natočil pár špionážních a dobrodružných snímků (některé pod pseudonymem Simon Sterling, scénáře psal i jako Roger Higgins III), aby se stal jedním z průkopníků žánru tzv. "spaghetti westernu".

Ačkoli režíroval pouze tři westerny a nedosáhl takové popularity jako druzí dva Sergiové (S.Leone a S.Corbucci), počítají se dnes tyto tři filmy ke špičce žánru. Jeho westerny byly také považovány za "politické", se skrytými odkazy na revoluční boje třetího světa a osobnost Che Guevary, kterým byla inspirována postava Cuchilla. V roce 1970 Sollima opět obrátil kormidlo a režíroval Charlese Bronsona a Tellyho Savalase v thrilleru CITTÀ VIOLENTA (1970, Město násilí), což byla jedna z prvních násilnických a svižných italských kriminálek známých jako "poliziotteschi".

Do posledně jmenovaného žánru patří také REVOLVER (1973) s Oliverem Reedem a Fabiem Testim. Za zmínku stojí opakovaná spolupráce s legendou filmové hudby, Ennio Morriconem. Od 70. let se s úspěchem věnoval televizní tvorbě inspirované literárními díly Emilia Salgariho: pamětníci vzpomenou na i v tehdejším Československu veleúspěšný seriál "Sandokan" (1976) s Kabirem Bedim. Sollimův syn Stefano (1966) se rovněž vydal na režisérskou dráhu.


17.4.1921
Řím, Lazio, Itálie
1.7.2015
Řím, Lazio, Itálie
Sergio Sollima csfd

Berlin '39Solo per dirti addioKroky láskyMuž proti mužiSandokan se vracíČerný korzárRevolverIl diavolo nel cervelloBrutální městoCorri, uomo, corriTváří v tvářVelká přestřelkaAgente 3S3, massacro al soleRequiem per un agente segretoAgente 3S3: Passaporto per l'infernoNesnadná láskaIl figlio di SandokanI ragazzi di celluloide 2I ragazzi di celluloideSandokanSpada nell'ombra, UnaSodankylä ikuisestiAdolfo Celi, un uomo per due cultureRun Man Run: 35 Years RunningRevolver: Calling the ShotsShooting Violent CityWestern, Italian Style


Aktualizace osobnostního profilu Sergio Sollima: 20.3. 2024 07:50