Tonino Guerra (1920 - 2012)


Jeden z nejuznávanějších italských scénáristů vůbec, proslulý spoluprací s nejvýznamějšími evropskými režiséry 20. století, Antonio Guerra se narodil 16. března 1920 v Italské Santarcangelo di Romagna, nedaleko Rimini. Psát začal během internace v koncentračních táborech během druhé světové války. Jeho první prací pro film je scénáři k LIDÉ A VLCI (1957) napsaný společně s Giuseppe de Santis a Elio Petrim.

Roku 1966 byl Guerra poprvé nominován na Oscara a to za scénář k filmu CASANOVA'70. Po Zvětšenině se mu nominace dostalo ještě jednou, a to za Feliniho AMARCORD. Spolupracoval také například s Theo Angelopoulosem - cena z Cannes za scénář k filmu CESTA NA KYTHERU (1984), bratry Tavianiovimi - Donatellův David za scénář k filmu KAOS, Francesco Rosim - Donatellův David k dramatu TŘI BRATŘI, či s Andrejem Tarkovskijm na NOSTALGII.

Jedinkrát se podílel na režii, a to společně s Andrejem Tarkovskijm na inscenovaném dokumentu VOYAGE IN TIME. Dvakrát působil jako pomocný režisér a to na snímcích LIDÉ A VLCI A UN ETTARO DI CIELO.

Tonino Geurra zemřel 21. března 2012 ve svém domě v Santarcangelo di Romagna. Jeden z nejpilnějších scénáristů po sobě zanechal nesmazatelnou stopu v podobě více jak 100 filmů, jež byla oceněna řadou cen za přínos kinematografii. Jeho syn Andrea Guerra skládá hudbu pro film a televizi.


16.3.1920
Santarcangelo di Romagna, Emilia-Romagna, Itálie
21.3.2012
Santarcangelo di Romagna, Emilia-Romagna, Itálie
Tonino Guerra csfd

Všichni jsou v pohoděPrach časuBab'AzizErosPlačící loukaBonapart a generálChasy bez strelokMaimilBibo per sempreTierra del fuegoPorto SantoPříměříTajna MarčelloAlla turcaBělyj prazdnikOdysseův pohledZa mrakyGolem, le jardin pétrifiéDomenica specialmente, LaPřerušený krok čápaMale oscuro, IlSlunce i v nociViaggio d'amoreVšem se daří dobřeZapomenout na PalermoBurroChvíle láskyKrajina v mlzeDobrý den, BabylónieKronika ohlášené smrtiGinger a FredVčelařCesta na KytheruGeorges Bizet: CarmenJindřich IV.KaosA loď plujeNostalgieIdentifikace ženyNoc svatého VavřinceTři bratřiKristus se zastavil v EboliTygřiceMotýl na rameniCtihodné mrtvolyDrahý MichaleSex s úsměvemDites-le avec des fleursAmarcordFlesh for FrankensteinLucky LucianoBianco, rosso e...Případ MatteiKorunní svědkyněTre nel milleGiochi particolariNa generálův rozkazSlunečniceZabriskie Point


Aktualizace osobnostního profilu Tonino Guerra: 8.3. 2024 06:53