James Horner (1953 - 2015)


James Roy Horner se narodil 14. srpna roku 1953 v Los Angeles do rodiny rakouských přistěhovalců. Jeho otcem byl rodák z českých Holic Harry Horner, který v Hollywoodu pracoval mj. jako režisér. Jamesův bratr Christopher Horner se rovněž pohybuje ve světě filmu.

Ve filmovém světě debutoval roku 1979 hudbou k filmu THE LADY IN RED, poté pracoval na sci-fi snímku BATTLE BEYOND THE STARS (1980) v produkci notorického béčkaře Rogera Cormana. Jeho hudby si posléze všiml i Hollywood, což mu otevřelo cestu ke druhému filmovému STAR TREKU (1982). Sci-fi žánru zůstával věrný, ohudebnil snímky PLANETA KRULL (1983), třetí STAR TREK (1984), ZÁMOTEK (1985) a konečně i Cameronovy VETŘELCE (1986), za něž získal svou první Oscarovou nominaci. Ze stejného roku pochází i animovaný AMERICKÝ OCÁSEK, který si vysloužil nominaci za nejlepší píseň. James Horner jí sdílel s Barrym Mannem a Cynthií Weil. Další Oscarové nominace obdržel mj. za HŘIŠTĚ SNŮ (1989), APOLLO 13 a STATEČNÉ SRDCE (oboje 1995), nebo třeba za ČISTOU DUŠI (2001), navíc si odnesl řádku nominací na Zlatý glób či cenu Grammy.

Za soundtrack k další Cameronově sci-fi AVATAR (2009) byl opět nominován na Oscara, dva Zlaté glóby, dvě ceny Grammy a cenu BAFTA. Vzhledem k tomu, že za TITANIC (1997) dva Oscary dokonce získal, dá se jeho spolupráce s Jamesem Cameronem označit přinejmenším za úspěšnou. Soundtrack k Titanicu se navíc stal nejprodávanějším v historii, nehledě na to, že Titanic a Avatar byly ve své době nejvýdělečnější filmy všech dob. James Horner častěji spolupracoval také s Ronem Howardem či Melem Gibsonem.

Zajímavostí je, že sám sebe nepovažuje za dobrého pianistu, ačkoliv na piano hrál už v raném dětství a studoval ho. Jeho tvorbu ovlivnili skladatelé Jerry Goldsmith a John Williams. Rád používá chorály a prvky keltské hudby. Různé skladby z Hornerových soundtracků bývají používány jako hudební podklad pro trailery k jiným filmům (k traileru Zemeckisova Trosečníka byla například použita hudba ze Statečného srdce).


14.8.1953
Los Angeles, California, USA
22.6.2015
Santa Barbara County, California, USA
James Horner csfd

Sedm statečných33 životůBojovníkTotem vlkaAmazing Spider-ManPro větší slávuČerné zlatoKarate KidAvatarChlapec v pruhovaném pyžamuKronika rodu SpiderwickůPocit vinyApocalyptoVšichni královi mužiGenerace XLegenda o ZorroviNový světTajemný letBobby Jones: Odpal géniaTrojaZloději pamětiDům z písku a mlhyHranice zlomuRadioZtracenéKód NavajoČtyři pírka: Zkouška ctiJeštěřiNepřítel před branamiPříběh jedné ženyČistá dušeDokonalá bouřeGrinchPíseň svobodyAndrew - člen naší rodinyDrtivý dopadVelký JoeZorro: Tajemná tvářTichý nepřítelTitanicNezvaný hostOdvaha pod palbouSpitfire GrillVýkupnéApollo 13BaltoCasperJadeJumanjiStatečné srdceJasné nebezpečíLegenda o vášniVládce knihBopha!Byl jednou jeden lesDům z karetJackova ukolébavkaJsme zpátky! Příběh dinosaurůMuž bez tvářeNevinné tahy


Aktualizace osobnostního profilu James Horner: 17.4. 2024 11:02