Robert Siodmak (1900 - 1973)


Režisér polsko-židovského původu Robert Siodmak se narodil 8. 8. 1900 v Drážďanech. Jeho děd Ignác Siodmak byl rabínem. Rodina pocházela z Haliče a koncem 19. století odešla do USA, odkud se posléze přestěhovala do Německa. Robert Siodmak začal u filmu roku 1925 jako překladatel. Jeho první (spolu)režií byl dokumentární film „Menschen am Sonntag“ (1929) spolu s dalšími židovskými autory.

Roku 1951 se vrátil do Evropy a pracoval ve Francii, Anglii a posléze hlavně v Německé spolkové republice. Od roku 1955 žil ve Švýcarsku, v letech 1964-69 natočil mimo jiné tři - u nás dobře známé - mayovky: Poklad Aztéků, Pyramida boha Slunce a Žut. V roce 1968 spolu s rumunským režisérem Sergiem Nicolaescem natočil dvoudílný monumentální film „Ein Kampf um Rom“ (Boj o Řím).

Robert Siodmak byl několikrát oceněn, mimo jiné roku 1958 získal cenu za na filmovém festivalu v Karlových Varech za režii válečného dramatu „Nachts, wenn der Teufel kam“ (Noc, ve které přichází ďábel). Zemřel 20. 1. 1973 v Locarnu na infarkt. Jeho bratr Curt Siodmak byl též filmovým režisérem a spisovatelem.


8.8.1900
Drážďany, Sasko, Německá říše
10.3.1973
Locarno, Ticino, Švýcarsko
Robert Siodmak csfd

Boj o Řím II.Boj o Řím I.Generál CusterPoklad AztékůPyramida boha slunceŽutÚtěk z Východního BerlínaL'Affaire Nina B.Můj spolužákThe Rough and the SmoothDorothea AngermannKáťaNoc, ve které přišel ďábelMein Vater, der SchauspielerDie RattenLe grand jeuPirát ValloThe Whistle at Eaton FallsDeportedThe File on Thelma JordonKřížem krážemThe Great SinnerPláč městaTime Out of MindTemné zrcadloTočité schodištěZabijáciThe Strange Affair of Uncle HarryChristmas HolidayCobra WomanPřízračná dámaScotland Yard zasahujeDraculův synSomeone to RememberFly-By-NightMy Heart Belongs to DaddyThe Night Before the DivorceWest Point WidowPiègesMollenardUltimatumCargaison BlancheGrand refrain, LeLa vie parisienneMister FlowParisian LifeParisienne LifeKonec krisePalčivé tajemstvíSexe faible, LeQuickQuickStürme der LeidenschaftTumultesAutour d'une enquêteMuž, jenž hledá svého vrahaZápas se smrtíLoučení, loučeníO.S.S.Lidé v neděli


Aktualizace osobnostního profilu Robert Siodmak: 3.11. 2023 11:25