Jake Gyllenhaal 43 let


Jacob Benjamin „Jake“ Gyllenhaal se narodil v Los Angeles, Kalifornie, jako syn režiséra Stephena Gyllenhaala a scénáristky Noami Foner. Jeho jediným sourozencem je starší sestra Maggie Gyllenhaal, která je rovněž herečka a společně s Jakem se objevila ve filmu DONNIE DARKO. Jakeovo atypické příjmení je původem švédské, odkud rovněž pochází kořeny rodu Gyllenhaal. Rodina Jakeovy matky je původem z New Yorku a může se pyšnit židovskými kořeny.

Co se obecnějšího vzdělání týče, vystudoval Jake Gyllenhaal Harvard-Westlake School v L.A., kterou dokončil v roce 1998 a dále pokračoval na Columbia University, kde studovala i jeho sestra a předtím i matka. Na univerzitě však pobyl pouze dva roky, neboť se rozhodl více soustředit na hereckou kariéru. O nějakou dobu později však školu dokončil.

Jakeova první hlavní role přišla v roce 1999 ve filmu ŘÍJNOVÉ NEBE (October Sky), kde si zahrál mladého chlapce ze Západní Virgnie, snažícího se vyhrát ve školní vědecké soutěži a vyhnout se tak budoucnosti horníka v uhelném dolu. Tento film byl označen za průlomový v Jakeově herecké kariéře, avšak to pouze do doby, než se v roce 2001 pod taktovkou Richarda Kellyho objevil ve filmu DONNIE DARKO. Stejnojmenná hlavní postava ztvárněná Jakem Gyllenhaalem, je rolí problematického teenagera s formou paranoidní schyzofrenie, který unikne o vlásek smrti a později zažívá zjevení 1.8 m vysokého muže jménem Frank, který se objevuje v halloweenském kostýmu králíka a tvrdí, že přichází konec světa. DONNIE DARKO byl kriticky i divácky velice úspěšný a stal se prakticky kultem.

Velký skok směrem dolů přinesl film z roku 2002 jménem HIGHWAY, který byl v Americe kritikou totálně svržen. Svou reputaci si Jake znovu napravil relativně úspešnými snímky HODNÁ HOLKA (The Good Girl) s Jennifer Aniston a KRÁSNÍ & ÚŽASNÍ (Lovely & Amazing) s Catherine Keener - v obou těchto filmech ztvárňuje nestabilní charakter muže zamilovaného do starší ženy. Dále následoval film BUBLIŇÁK (Bubble Boy), jehož hodnocení bylo rovněž katastrofické a tak si Jake střihnul roli s Dustinem Hoffmanem a Susan Sarandon ve filmu PŮLNOČNÍ MÍLE (Moonlight Mile). V roce 2004 byl Jake téměř obsazen do role Petera Parkera v pokračování SPIDER-MAN 2, kde měl vystřídat zdravotně indisponovaného Tobeyho Maguirea. Maguire se však nakonec zotavil a Jake tak vzal roli v dalším blockbusteru režiséra Roberta Emmericha – DEN POTÉ (The Day After Tomorrow), kde si zahrál syna Dennise Quaida.


19.12.1980
Los Angeles, California, USA
Jake Gyllenhaal csfd

Francis and the GodfatherRoad HouseThe DivisionUntitled Guy Ritchie's Action MovieRioThe CovenantAmbulanceDivnosvětDivoký SpiritSpider-Man: Bez domovaViníkSpider-Man: Daleko od domovaVelvet BuzzsawThe Sisters BrothersWildlifeOkjaSilnějšíŽivotNoční zvířataBojovníkDemoliceEverestHřebík v hlavěSlídilNepřítelZmizeníPatrolaZdrojový kódLáska a jiné závislostiPrinc z Persie: Písky časuBratřiOdvlečenZodiacDůkazMariňákZkrocená horaDen potéJimmy Glick v LalawooduAbby SingerHighwayHodná holkaPůlnoční míleBubliňákDonnie DarkoKrásní & úžasníŘíjnové nebeTráva je zlatej důlJosh a S.A.M.Nebezpečná ženaDobrodruzi z velkoměstaAmyino plodné lůnoZločin v ulicíchMáme jasnoJourney to SundancePočítá se každá chvíleVelcí hráčiStars!


Aktualizace osobnostního profilu Jake Gyllenhaal: 13.1. 2024 22:22