Allan Dwan (1885 - 1981)


Režisér a scénárista Allan Dwan se narodil 3. dubna 1885 v Torontu jako Joseph Aloysius Dwan. Když mu bylo jedenáct rodina se přestěhovala do Spojených států. Po ukončení studií na katolické univerzitě Notre Dame začal pracovat jako inženýr ve firmě Petera Coopera-Hewitta v Chicagu, která se zabývala vývojem zářivek. Jeho láskou ovšem bylo divadlo a poté se začal velmi zajímat o začínající filmový průmysl. Svou uměleckou kariéru zahájil jako herec v Ziegfeldově divadle v Chicagu a u filmu začínal jako scénárista ve společnosti Essanay Studios. V roce 1911 se poprvé představil jako režisér a zahájil tím svou úspěšnou kariéru, která trvala dalších padesát let.

Zvukovou éru zahájil snímkem WHAT A WIDOW! s Glorií Swansonovou, pro kterou příchod zvuku do filmu znamenal ústup ze slávy a v dalších letech se již na filmovém plátně objevovala jen sporadicky. Na počátku 30. let natočil Dwan několik filmů v Anglii a po návratu do Hollywoodu se představil dvěma snímky se Shirley Templeovou, HEIDI a REBECCA OF SUNNYBROOK FARM. V průběhu 40. let se převážně věnoval komerční tvorbě. Teprve na konci této dekády se představil významným snímkem, válečným dramatem SANDS OF IWO JIMA (V píscích Iwo Šimy) s Johnem Waynem. V průběhu 50. let natáčel převážně válečná dramata a westerny, z nichž mezi nejlepší patří THE RIVER´S EDGE (Hranice řeky) s Rayem Millandem a Anthonym Quinnem. Začátkem 60. let završil svou bohatou filmografii fantastickým thrillerem MOST DANGEROUS MAN ALIVE.

Allan Dwan byl dvakrát ženatý. Poprvé v letech 1915 - 1921 s herečkou Pauline Bushovou a v letech 1922 - 1954 s herečkou Marií Sheltonovou. Zemřel na selhání srdce 28. prosince 1981 v Los Angeles ve věku 96 let. Je pohřben na hřbitově San Fernando Mission Cemetery v Mission Hills (Kalifornie). Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


3.4.1885
Toronto, Ontario, Kanada
28.12.1981
Woodland Hills, California, USA
Allan Dwan csfd

Most Dangerous Man AliveEnchanted IslandThe Restless BreedThe River's EdgeHold Back the NightSlightly ScarletEscape to BurmaPearl of the South PacificTennessee's PartnerCattle Queen of MontanaPassionSilver LodeFlight NurseSweethearts on ParadeWoman They Almost LynchedI Dream of JeanieMontana BelleBelle Le GrandThe Wild Blue YonderSurrenderV písku ostrova Iwo JimaAngel in ExileThe Inside StoryCalendar GirlDriftwoodNorthwest OutpostRendezvous with AnnieBrewster's MillionsGetting Gertie's GarterAbroad with Two YanksUp in Mabel's RoomAround the WorldFriendly EnemiesHere We Go AgainLook Who's LaughingRise and ShineSailor's LadyTrail of the VigilantesYoung PeopleMěsto ztracenýchThe GorillaThe Three MusketeersJosetteNa slunné farměSuezHeidiOne Mile from HeavenThat I May LiveWoman-WiseFifteen Maiden LaneHigh TensionHuman CargoSong and Dance ManBlack SheepNavy WifeHollywood PartyI SpyCounsel's OpinionHer First AffaireAmerické šílenství


Aktualizace osobnostního profilu Allan Dwan: 31.10. 2023 00:25