Muhammad Ali (1942 - 2016)


Narodil se 17. ledna 1942 v Louisville, Kentucky jako Cassius Marcellus Clay. Je starší ze dvou synů Cassiuse Marcelluse Claye Sr. a Odessy Clay. Jako mladý navštěvoval se svým bratrem Rudolphem Valentinem střední školu DuValle ve své rodné Louisville. S boxem začal ve svých 12-ti letech poté, co mu bylo odcizeno jízdní kolo a stal se velmi úspěšným amatérským boxerem, během studií na střední škole vyhrál 100 ze 108 zápasů a dvě mistrovství Amatérské Atletické Unie. Na letní olympiádě v Římě roku 1960 získal zlatou v polotěžké váze. Po návratu do Louisville se stal profesionálem.

V květnu roku 1967 byla Alimu sebrána boxerská licence jako reakce na jeho odmítnutí vojenské služby ve válce ve Vietnamu. Byl dokonce odsouzen k pěti letům vězení, po třech letech byl ale propuštěn. V roce 1970 se opět vrátil k boxu a jeho prvním soupeřem byl Jerry Quarry, kterého porazil ve třetím kole. Následoval zápas s Oscarem Bonavenou v New Yorku, ve slavném Madison Square Garden. Poté Aliho čekal boj o titul s Joe Frazierem. Ten se odehrál též v Madison Square Garden a to 8. března 1971. Tento zápas je znám pod přezdívkou Zápas století. Ali nakonec tento zápas prohrál, když ho Frazier tvrdým levým hákem v poslední kole poslal k zemi. Zápasu se účastnil také zpěvák Frank Sinatra, který fotografoval pro Life Magazine. Ali se s Frazierem potkal ještě jednou na Filipínách, 30.záři 1975, tento zápas Ali vyhrál v 15. kole technickým KO. Tento zápas je dodnes označován jako jeden z nejtvrdších v dějinách tohoto sportu. Byl o něm mimo jiné natočen také dokument s názvem THRILLER IN MANILA.

Další Aliho zápas o titul mistra světa v těžké váze se uskutečnil 30. října 1974, v Zaire a byl přezdíván jako Rachot v Džungli (Rumble in the Jungle). Ali se zde střetl s mladým a nadaným Georgem Foremanem. Byl to mimo jiné jeden z prvních zápasů, které propagoval známý Don King a byl o něm natočen celovečerní dokument WHEN WE WERE KINGS. Ali dokázal i přes veškeré spekulace a podceňování ze stran médií a fanoušků zápas vyhrát. Celou dobu si silného Foremana držel od těla a díky stálému krytí a sečkávání ho vyčerpal a na konci osmého kola poslal k zemi.

V březnu 1975 se Ali utkal v Clevelandu s Chuckem Wepnerem. Tento zápas přiměl Sylvestera Stallona, který ho viděl v televizi napsat postavu Rockyho. Byl to však Aliho soupeř, který se stal jakýmsi námětem. Wepner na tento zápas totiž tvrdě trénoval a vydržel až do patnáctého kola. Vítězem byl ale Ali.


17.1.1942
Louisville, Kentucky, USA
3.6.2016
Phoenix, Arizona, USA
Muhammad Ali csfd

Já jsem ZlatanBratrstvo pětiRichard JewellBarry Seal: Nebeský gaunerMuhammad Ali: Největší soubojSolinoIn This Corner... Boxing's Legendary HeavyweightsKriminálBody and SoulFreedom RoadThe GreatestTravels with FlipFight of the CenturyThe Super FightRequiem for a HeavyweightThe Wire - Špína BaltimoruHBO Boxing After DarkDotek andělaDiff'rent StrokesVega$I Am the GreatestCosMy Father Muhammad AliSee It Loud: The History of Black TelevisionWhitney, a Look BackA Life in Ten PicturesBoulevard! A Hollywood StoryCity of AliJerry Quarry: Boxing's Hard Luck WarriorJsme jedné krve: Malcolm X a Muhammad AliMuhammad AliNeslýchané: Smlouva s ďáblemThe PhotographJimmy Carter: Rock & Roll PresidentKdo zabil Malcolma X?48 Hours with Muhammad AliHitsville: The Making of MotownIconsJak se jmenuji: Muhammad AliMilkAli & Cavett: Ali očima Dicka CavettaAndre the Giant30 for 30Trump: An American DreamDa Clay ad Alì - La metamorfosiMuhammad Ali: The GreatestO.J.: Made in AmericaI Believe in MiraclesMuhammad Ali: Hrdina liduThe DraftThe Three Hikers30 for 30 ShortsAmerická 60. léta


Aktualizace osobnostního profilu Muhammad Ali: 17.11. 2023 20:51