Antonín Kaška 66 let


Herec Antonín Kaška je rodákem z jižních Čech, kde se dodnes věnuje četným aktivitám, především je ale výraznou osobností plzeňského divadla. Narodil se v Jindřichově Hradci, kde se divadlu věnoval od počátku 70. let v rámci amatérského souboru Studio P. Po maturitě na gymnáziu absolvoval dvouletou nástavbu pro obor radiologický asistent, nakonec v letech 1978-1982 vystudoval herectví v Praze na DAMU, jeho spolužáky z ročníku byli mimo jiné Miroslav Vladyka, Zora Jandová nebo Valérie Zawadská.

Od roku 1989 je Antonín Kaška členem činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde za dvacet let odehrál již řadu rolí, od epizodních výstupů až po výrazné kreace převážně temperamentních figur. Hrál například v režii Ladislava Smočka (Večer tříkrálový, Dáma od Maxima, Poprask na laguně, Hejtman z Kopníku), později také pracoval se Zdeňkem Kaločem (Bratři Karamazovi, Jak je důležité míti Filipa). Neodmyslitelnou součástí aktivit Antonína Kašky je umělecký přednes, s nímž začínal již počátkem osmdesátých let v pražské Viole, později často recitoval v Chebu i v Plzni, zúčastnil se také celostátních přehlídek a soutěží. Úspěšné bylo také představení jednoho herce Cyrano aneb Sám proti 28, s nímž poprvé vystoupil v roce 1987 v Chebu, později i na dalších jevištích.

Do přelomu 80. a 90. let spadají počátky spolupráce Antonína Kašky s mikrofonem v rozhlasu a dabingu. Angažoval se především v plzeňském studiu Českého rozhlasu (v letech 1992-1999 vlastní pořad Divadelní zápisník). Jako produkční a asistent režie pracoval v letech 1995-1997 pro dabing televize Nova, dodnes působí na podobných postech pro televizi Prima. Před kamerou se vyskytuje jen sporadicky, v posledních letech jej diváci mohli vidět v několika televizních seriálech (ULICE, 2005; MÍSTO V ŽIVOTĚ 2, 2007; ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, 2008).

Návraty Antonína Kašky do rodného Jindřichova Hradce se odehrávají především v rámci představení Jindřichohradecké činohry na nádvoří místního zámku (Lucerna, Naši furianti, Strakonický dudák). Zájem o rodné město nakonec vyústil v založení vlastní agentury Antonín Kaška, která se věnuje především organizaci kulturních akcí v Jindřichově Hradci.


7.9.1957
Jindřichův Hradec, Československo
Antonín Kaška csfd

Jak ukrást DagmaruVincenz PriessnitzEpisoda v Západním BerlíněPoslední mejdanPřípady 1. odděleníModrý kódDoktoři z PočátkůOrdinace v růžové zahraděMísto v životěUliceRanč U Zelené sedmyGottwaldPostoloprty 1945 - česká odplata


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Kaška: 7.12. 2023 09:57