Madeleine Rousset (1922 - 1978)


Herečka Madeleine Rousset je dnes již dávno zapomenutou osobností francouzského filmu, po druhé světové válce ale krátce útočila na pozici velké hvězdy stříbrného plátna. Narodila se v Paříži a s divadlem začala koketovat na začátku druhé světové války, kdy zároveň jako sedmnáctiletá debutovala ve filmu DEN ZAČÍNÁ (Le jour se leve, 1939). V průběhu okupace se v menších rolích objevila v několika dalších titulech.

Pozici hvězdy kostýmních filmů však vzápětí převzala Martine Carol a kariéra Madeleine Rousset již na přelomu 40. a 50. let začala upadat. Objevila se sice ještě v několika historických filmech, její filmografii uzavírá snímek MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie-Antoinette, la reine de France, 1956), kde její postava nesla jméno osobnosti z francouzské historie (paní de Tourzel), musela se ale spokojit s epizodním výstupem s pouhou jednou větou ve scénáři. V průběhu padesátých let přesunula Madeleine Rousset těžiště svého působení na divadelní jeviště, hrála napříkad ve hře Gigi, v jejíž filmové adaptaci se objevila již v roce 1949 i v kinech, později účinkovala v řadě populárních her, mimo jiné z díla Marcela Acharda.

V srpnu 1978 trávila Madeleine Rousset dovolenou na Krétě, kde záhadně zmizela u vesnice Loutron na jižním pobřeží ostrova. Její tělo se nikdy nenašlo a byla prohlášena za nezvěstnou, je ale pravděpodobné, že za dosud nevyjasněných okolností zemřela.


28.1.1922
Montrouge, Seine, Francie
1.4.1978
Kréta, Řecko
Madeleine Rousset csfd

Marie-Antoinette reine de FranceSi Paris nous était contéSi Versailles m'était contéSans tambour ni trompetteGigiChemins sans loiLa Dame de Haut-le-BoisLes Malheurs de SophieÉchec au royLe Bal des passantsAndělé hříchuNávštěva z temnotDen začíná


Aktualizace osobnostního profilu Madeleine Rousset: 9.4. 2024 17:36