Dominique Laffin (1952 - 1985)


Dominique Laffin patřila na přelomu 70. a 80. let k nadějným osobnostem francouzského filmu, její slibnou kariéru ale přerušila předčasná smrt ve třiatřiceti letech. Narodila se v Saint-Mandé (dnes součást Paříže), po rozvodu rodičů vyrůstala s matkou a dvěma sourozenci v Paříži. Po studiích vykonávala několik zaměstnání, ale její touhou bylo stát se herečkou. Do světa umění pronikla mimo jiné svým sňatkem, když se v roce 1972 provdala za zpěváka Yvana Dautina (*1945). Po narození dítěte musela na své sny dočasně rezignovat, ale brzy se k plánům vrátila.

První hlavní roli dostala Dominique Laffin ve filmu ŠELMIČKY (Les petits câlins, 1978), ale až s následujícím snímkem ŽENA, KTERÁ PLÁČE (La femme qui pleure, 1979) na sebe upoutala pozornost diváků i kritiků. Za tento fim byla také nominována na cenu Cézara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Tuto trofej sice nezískala, ale rok 1980 jí přinesl prestižní ocenění Prix Suzanne Bianchetti udělované mladým talentům. Následovaly další velké role, naopak pro menší úkoly byla angažována v rámci hvězdně obsazených titulů MISTROVO OKO (Ľoeil du maitre, 1980) nebo PANE VRCHNÍ! (Garçon!, 1983).

Kromě filmu začala Dominique Laffin spolupracovat také s televizí, jeden film natočila i v západním Německu. Její poslední prací před kamerou byl film PASSAGE SECRET (1985), ve stejném roce začala herečka koketovat poprvé také s divadlem a vystupovala ve hře Vilém Tell. Zatímco v oblasti filmu její věhlas stoupal a stávala se uznávanou herečkou, v soukromí se potýkala s četnými problémy, rozvedla se, některé nesnáze vycházely i z práce (často se zmiňuje neuskutečněná spolupráce s Alainem Delonem koncem 70. let). Jako citlivá žena (jaké často ztvárňovala i před kamerou) podlehla drogám a alkoholu, které však přinášely jen další komplikace.

Dominique Laffin zemřela ve svém bytě v Paříži 6. listopadu 1985 ve věku 33 let následkem těžkého infarktu. Podle pozdějšího sdělení rodiny byla ale skutečnou příčinou smrti sebevražda. Režisér jejího posledního filmu Laurent Perrin o ní později natočil dokument DOMINIQUE LAFFIN, PORTRAIT D´UNE ENFANT PAS SAGE (2007). Její dcera Clémentine Autain (*1973) je významnou osobností francouzské levicové politiky a v letech 2001-2007 byla náměstkyní pařížského starosty (jméno Autain je skutečným příjmením jejího otce, zpěváka Yvana Dautina).


3.6.1952
Saint-Mande, Francie
12.6.1985
Paříž, Île de France, Francie
Dominique Laffin csfd

Passage secretAkropolis NowLiberty belleSystem ohne SchattenTribu des vieux enfants, LaL'arbre aux mensongesOeil du maître, L'Stopa gigantůFélicitéInstinct de FemmeLa Femme qui pleureTapage nocturneŽádám o azylLes Petits câlinsLa Nuit, tous les chats sont grisŘekněte jí, že ji milujiPied!.., LeVive la mariéeSeize ans de Jérémy Millet, LesLa nuit des CésarsLes rendez-vous du dimanche


Aktualizace osobnostního profilu Dominique Laffin: 15.11. 2023 08:02