Darry Cowl (1925 - 2006)


Jméno Darryho Cowla není u nás příliš známé, ale zhruba deset let před počátkem hvězdné kariéry Louise de Funese patřil k nejoblíbenějším francouzským komikům. Jeho popularita kulminovala ve druhé polovině padesátých let, kdy točil několik filmů ročně a hrál vesměs hlavní role. Filmy ze západní Evropy se však v té době u nás uváděly jen výjimečně, což se změnilo až v následující dekádě let šedesátých. Tehdy ovšem již francouzské komedii vládl Louis de Funès, zatímco sláva Darryho Cowla byla na ústupu, tím pádem jeho umění zůstalo českým divákům prakticky utajeno.

První filmové role si Darry Cowl zahrál v roce 1955. Vzhledem k odlišným datům natáčení a uvedení do kin, ale i s ohledem na poměrně vysoký počet titulů, v nichž začal hrát, není dnes zcela jasné, který jeho film byl úplně první, uvádějí se ale komedie ČTYŘI DNY V PAŘÍŽI (Quatre jours a Paris, 1955) a DOBRÝ DEN, ÚSMĚVE (Bonjour, sourire!, 1955), v nichž se objevil v malých úlohách chovatele a lékaře. V letech 1955-1956 hrál Darry Cowl v několika dalších filmech, na růstu jeho herecké kariéry měl značný podíl režisér komerčně úspěšných snímků André Berthomieu, i když i v jeho filmech hrál Cowl zatím jen menší role. Objevil se také ve dvou posledních filmech slavného Sachi Guitryho.

Nesmělý a plachý mladík s brýlemi a kudrnatými vlasy naprosto nezapadal do představ o filmové hvězdě, Francie té doby ale milovala směšné figurky, jimž se alespoň v kině mohla vysmát a díky tomu se Darry Cowl ve druhé polovině stal skutečnou hvězdou francouzské filmové komedie. V roce 1957 přišlo do kin celkem třináct filmů, v nichž Darry Cowl hrál hlavní nebo velké role, zmínku si zaslouží dobově velmi úspěšná komedie PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (À pied, à cheval et en voiture, 1957), která se o rok později dočkala pokračování pod názvem PĚŠKY, NA KONI A NA RAKETĚ (À pied, à cheval et en sputnik, 1958). Především je ale nutno zdůraznit film TŘÍKOLKA (Le triporteur, 1957), veselohru se sportovní tématikou režiséra Jacka Pinoteau. Tady hrál Darry Cowl svou první skutečně hlavní roli a film ve francouzských kinech vidělo bezmála pět miliónů diváků. Zde je na místě připomenout, že takového úspěchu dosahovaly v té době jen adaptace slavných literárních děl a v žánru komedie se jednalo o nevídaný triumf, kterému se ani zdaleka nepřiblížily jiné veselohry několika předešlých i následujících let.

Kromě komedií, které se staly Cowlovou doménou, dostal příležitosti i v jiných žánrech, tady ovšem jen v menších rolích. Hrál například s Jeanem Gabinem ve filmu TULÁK ARCHIMEDES (Archiméde le clochard, 1959), objevil se i v roli policejního inspektora v kriminálce BUĎ HEZKÁ A MLČ (Sois belle et tais-toi, 1958). Kromě Francie točil také v Itálii nebo Španělsku, zatímco jeho divadelní kariéra v té době z pochopitelných důvodů stagnovala a na jeviště se vrátil až koncem 60. let. Populární komickou dvojici vytvořil s hercem Francisem Blanche, s nímž hrál v několika filmech.


27.8.1925
Vittel, Francie
14.2.2006
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Darry Cowl csfd

Muž, který snil o dítětiLa vie privéeDaltoniObchod je obchodŽirafí krkNa ústa neRien ne va plusZtraceni v přístavuKdybych byl bohatýZázračný čichJalousieLes P'tits gars LadouceurAugustin, roi du kung-fuMarceeel!!!Hlavou proti zdiMá žena mě opustilaAugustinBídníci 20. stoletíDům na prodejLes Saisons du plaisirUne nuit à l'Assemblée NationaleSuivez mon regardLiberté, égalité, choucrouteTelefon zvoní vždycky dvakrátLiebe läßt alle Blumen blühenMon curé chez les ThaïlandaisesOn l'appelle catastropheÇa va pas être tristeOn s'en fout... nous on s'aimePrachy v prachuQu'est-ce qui fait craquer les filles...T'es folle ou quoi ?Ve tři čtvrtě na dvě před KristemLe Bahut va craquerLes Surdoués de la première compagnieChouette, chat, chien... showLes BorsaliniVoulez-vous un bébé éprouvette?Général... nous voilà!Un oursin dans la pocheZklidni hormon, vojáku!Slavný denCo je moc, to je mocC'est jeune et ça sait tout!La Gueule de l'emploiNedotýkej se bílé ženyY'a un os dans la moulinetteL'Heptaméron (Joyeux compères)Elle cause plus, elle flingueTito muži s prstem na spouštiPoussez pas grand-père dans les cactusTakový hodný člověkSbohem, Berto!Tito muži rodinyLe Grand BiduleLe Lit à deux placesLes CombinardsPeníze a životŠpionáž jako krávaDéclic et des claques


Aktualizace osobnostního profilu Darry Cowl: 22.2. 2024 00:08