Leni Riefenstahl (1902 - 2003)


Berta Helene Amalie Riefenstahl byla německá režisérka, fotografka, tanečnice a herečka. Proslula pokrokovým novátorským přístupem k natáčení filmů i k fotografování. Osoba a tvorba Riefenstahlové často vzbuzuje kontroverzní reakce, neboť se přátelila s Hitlerem a prostřednictvím svých filmů a fotografií se podílela na propagaci nacismu.

V létě roku 1933 začala Riefenstahlová natáčet svou norimberskou trilogii. První díl - Vítězství víry - se během války ztratil. Druhý díl trilogie - Triumf vůle - z roku 1934, který dokumentoval 6. sjezd NSDAP, prokázal všestrannou nadanost Riefenstahlové jako režisérky. Podařilo se jí vytvořit nový druh dokumentárního filmu. Za tento film dostala režisérka roku 1934 „Národní cenu“ a o rok později získal tento film na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách cenu za nejlepší zahraniční dokumentární film. Byl také oceněn zlatou medailí na světové výstavě v Paříži (1937). Poslední díl - Den svobody: Naše armáda - dokončila roku 1935. Použila v něm dvojité expozice, rozostření a evokativní hudbu.

V 60. letech odjela do Afriky, kde fotila domorodce. V 70. letech se začala věnovat potápění v Rudém moři, později také v Karibiku a v Indickém oceánu. Roku 1975 publikovala podmořské fotografie a začala natáčet dokumentární film Impressionen unter Wasser (2002). Kvůli tomuto filmu zfalšovala své dokumenty a „omladila se“ o 20 let. Roli propagátorky nacismu nikdy nepřiznala. Vymlouvala se na svou politickou nevědomost a naivitu.

Leni Riefenstahlová zemřela ve spánku 8. září 2003 ve svém domě v Pöckingu v Německu ve věku 101 let. Pohřbena je v Mnichově.


22.8.1902
Berlín, Německá říše
8.9.2003
Pöcking, Německo
Leni Riefenstahl csfd

TieflandModré světloSvatá hora - Madonna sněžných horImpressionen unter WasserPolní tažení v PolskuOslava krásyPřehlídka národůUnsterbliches Marathon Olympia 1936Tag der Freiheit! - Unsere WehrmachtTriumf vůleVítězství víryArno BrekerJosef Thorak, Werkstatt und WerkBergbauernDer SprungHochalmHöchstes Glück der Erde auf dem Rücken der PferdeLaufenDer Führer baut seine HauptstadtDer Wurf im SportKraft und SchwungLustiger Streit im Schwimmstadion zwischen Franz, Orje und dem FrolleinWildwasserIch wollte nie so alt werden - Eine persönliche Begegnung mit Leni RiefenstahlS. O. S. ledovecSOS IcebergBílí ďáblové - Horská legendaPeklo nad MontblankemBílé pekloDas Schicksal derer von HabsburgVelký skokTragödie im Hause HabsburgZázračný aparátLes Femmes dans le projet NaziLeni Riefenstahlová - konec mýtuLeni Riefenstahlová: Ledová vášeňHitlerův Hollywood


Aktualizace osobnostního profilu Leni Riefenstahl: 30.10. 2023 14:01