John Williams 92 let


John Towner Williams se narodil 8.února 1932 ve státě New York matce Esther a jazzovému bubeníkovi Johnovi. V roce 1948 se s celou rodinou přestěhoval do Los Angeles, kde získal vzdělání na North Hollywood High School. Po vystudování této střední školy se dostal na Kalifornskou univerzitu a jeho mentorem se stal hudební skladatel Mario Castelnuovo-Tedesco. V roce 1952 vstoupil do leteckých sil USA, kde dirigoval kapelu této organizace.

Prvním velkým filmem, k němuž John Williams složil hudbu byl béčkový film DADDY-O (1958), po němž získali hollywoodští producenti o Johnovi povědomí a začali mu směrovat některé menší zakázky. Po složení soundtracku k filmu POBERTOVÉ (1969) si jej všiml i režisér Steven Spielberg a požádal jej o spolupráci na snímku SUGARLANDSKÝ EXPRES (1974), který de facto odstartoval Williamsovu hvězdnou kariéru a především úzkou spolupráci mezi ním a Spielbergem. Známé jsou především jejich společné projekty ČELISTI (1975) nebo série INDIANA JONES.

John Williams je však především známý svým hudebním doprovodem k celé hexalogii HVĚZDNÉ VÁLKY, kde se proslavil především svým světoznámým motivem "Darth Vader march". Mimo svou kariéru u filmu také napsal ústřední motivy pro olympijské hry v letech 1984, 1988, 1996 a 2002, z nichž nejznámnější je právě motiv z roku 1984 z letních olympijských her v Los Angeles "Olympic fanfare and theme".

Doposud získal celkem 5 Oscarů, 3 Emmy, 4 Zlaté Glóby a 21 cen Grammy. Je považován za předního amerického hudebního skladatele a čestným členem národního spolku "Kappa Kappa Psi" sdružující hudebníky USA. V roce 2000 byl uveden do Hollywood Bowl Hall of Fame a v roce 2004 obdržel ocenění Kennedyho střediska. Jeho manželkou byla herečka Barbara Ruick, která zemřela v roce 1974 a porodila mu celkem tři děti.


8.2.1932
Floral Park, New York, USA
John Williams csfd

Indiana Jones a nástroj osuduFabelmanoviStar Wars: Vzestup SkywalkeraAkta Pentagon: Skrytá válkaStar Wars: Poslední z JediůObr DobrStar Wars: Síla se probouzíZlodějka knihLincolnTintinova dobrodružstvíVálečný kůňIndiana Jones a Království křišťálové lebkyGejšaMnichovStar Wars: Epizoda III - Pomsta SithůVálka světůHarry Potter a vězeň z AzkabanuTerminálChyť mě, když to dokážešHarry Potter a Tajemná komnataMinority ReportStar Wars: Epizoda II - Klony útočíA.I. Umělá inteligenceHarry Potter a Kámen mudrcůPatriotAndělin popelStar Wars: Epizoda I - Skrytá hrozbaDruhá nebo prvníZachraňte vojína RyanaAmistadSedm let v TibetuVítejte v RosewoodZtracený svět: Jurský parkSpáčiNixonSabrinaJurský parkSchindlerův seznamNavždy a dalekoSám doma 2: Ztracen v New YorkuHookJFKPodezřeníStanley a IrisSám domaIndiana Jones a Poslední křížová výpravaNarozen 4. červenceNavždyNáhodný turistaČarodějky z EastwickuŘíše slunceVesmírný táborIndiana Jones a Chrám zkázyŘekaStar Wars: Epizoda VI - Návrat JediůE.T. - MimozemšťanMonsiňorDobyvatelé ztracené archyHeartbeepsStar Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder


Aktualizace osobnostního profilu John Williams: 25.2. 2024 08:45