Peggy Ashcroft (1907 - 1991)


Narodila se jako Edith Margaret Emily Ashcroft v anglickém městečku Croydon. Už od mládí se objevovala na divadelních prknech, kde hrála převážně hrdinky shakespearovských dramat - v roce 1931 si zahrála Desdemonu v dramatu Othello, opravdový úspěch ale přišel až v roce 1934, kdy hrála Julii ve dře Romeo a Julie, kde se alternovali Laurence Olivier a John Gielgud v rolích Romea a Mercutia. Právě s Johnem Gielgudem vytvořila znovu herecký pár v dalším dramatu MNOHO POVYKU PRO NIC. Na televizních obrazovkách a filmových plátnech se objevovala spíše zřídka, ale její role byly většinou nezapomenutelné.

Herecky nejúspěšnějším rokem byl pro Peggy rok 1984. V tomto roce totiž hrála ve svém bezesporu nejznámějším filmu, kterým je dobrodružné historické drama CESTA DO INDIE. V tomto dramatu ztvárnila Peggy roli Angličanky paní Mooreové, která ve 20. letech cestuje do Indii navštívit svého syna, který zde pracuje jako úředník koloniální správy. Za svůj herecký výkon v tomto filmu získala Peggy Oscara, Zlatý Globus a ceny filmových kritiků na festivalech v Los Angeles, Bostonu a Kansas City. V tomtéž roce hrála Peggy také v seriálu PERLA V KORUNĚ. Za účinkování v tomto seriálu získala cenu BAFTA a také niminaci na cenu Emmy a na Zlatý Globus. Svou hereckou kariéru Peggy ukončila na konci 80. let účinkováním v dramatu MADAME SOUSATZKA, ve kterém hrála hlavní roli Shirley MacLaine.

Její soukromý život nebyl ani zdaleka tak úspěšný jako ten herecký. Jejím prvním manželem se v prosinci roku 1929 stal Sir Rupert Charles Hart-Davis. Peggy se tak stala nevlastní matkou jeho syna Adama, manželům se později narodil ještě další syn Peter Duff. Manželství ale nebylo příliš šťastné a skončilo v roce 1933 rozvodem. O rok později se Peggy vdávala znovu. Jejím druhým manželem se stal režisér Theodor Komisarjevsky. Ani toto manželství však nevydrželo a manželé se po několika letech rozvedli. Jejím třetím a posledním manželem se v září roku 1940 stal lord Jeremy Hutchinson, se kterým měla Peggy v průběhu manželství dvě děti. I toto manželství ale nakonec skončilo po dlouhých 25 letech rozvodem. Peggy zemřela po mozkové příhodě v červnu roku 1991 ve věku 83 let.


22.12.1907
Croydon, Surrey, England, Velká Británie
14.6.1991
Londýn, England, Velká Británie
Peggy Ashcroft csfd

Backstage at Masterpiece TheatreShe's Been AwayVyděračMadame SousatzkáKdyž vane vítrMurder by the BookCesta do IndieLittle EyolfCesta vlakemJsi smetana v mé kávěHullabaloo Over Georgie and Bonnie's PicturesJoseph AndrewsChodecCherry Orchard, TheMizerná neděleThree Into Two Won't GoFrom Chekhov with LoveTajný obřadDays in the TreesRosmersholmPříběh jeptiškyQuiet WeddingA People EternalTempest, TheThe Tempest/IITwelfth NightRhodes of AfricaThe 39 StepsThe Wandering JewA Perfect SpyPerla v koruněEdward & Mrs. SimpsonBBC Play of the MonthThe Wars of the RosesWar of the Roses78/52The Wind and the BombLaurence Olivier: A LifePlaying ShakespeareTell Me LiesMonitorSunshine in SohoChannel IncidentThe 57th Annual Academy AwardsEn direct de...


Aktualizace osobnostního profilu Peggy Ashcroft: 3.11. 2023 22:48