Maureen Stapleton (1925 - 2006)


Maureen Stapleton, rodným jménem Maureen Lois Stapleton, se narodila 21. června 1925 v Troy. Vyrůstala v přísně Irsko-americké katolické rodině. Její otec trpěl alkoholismem a během jejího dětství se rodiče nakonec rozvedli. Její bratr Jack se po ukončení university také uplatnil jako herec, ale převážně v divadle. Roku 1943 Maureen úspěšně odmaturovala na Siena College a po té odchází do New Yorku, kde posléze na Manhattanu pracovala jako servírka.

Od konce 50. let ztvárňuje obdobné typy osudem zkoušených žen nejen v divadle, ale i na filmovém plátně. Hned za svoji první filmovou roli v dramatu UTĚŠITELKA (1958), které bylo zfilmováno podle knižní předlohy Nathanaela Westa, byla nominována na Oscara jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. V tomto snímku vytvořila úlohu Fay Doyleové, která se svěřuje se svými důvěrnými problémy do novinové rubriky pro čtenáře. I v roce 1978 se neúspěšně ucházela o Oscara s vedlejší rolí v psychologicky laděném dramatu INTERIÉRY, režiséra Woodyho Allena. Zde ztvárnila postavu podruhé ovdovělé Pearl, s níž se ožení čerstvě rozvedený otec tří dospělých dcer.

V roce 1970 se objevila v jedné z vedlejších rolí v dramatu LETIŠTĚ, která jí vynesla Zlatý Glóbus a nominaci na Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Postavu levicové anarchistky ruského původu Emmy Goldmanové ztvárnila v historicko-biografickém dramatu RUDÍ (1981). Za svůj strhující výkon si s povděkem převzala Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Ve stejném roce obdržela za tutéž roli cenu Bafta. Jen tak pro zajímavost: ve snímku RUDÍ si zahráli i čeští herci – a to Josef Sommer a Jan Tříska.

Během své kariéry se objevila v mnoha dalších zajímavých filmových a televizních snímcích. Několikrát byla obsazena do filmových přepisů úspěšných divadelních her jako SESTUP ORFEŮV (1959), POHLED Z MOSTU (1961), APARTMÁ V HOTELU PLAZA (1971) a KOČKA NA ROZPÁLENÉ STŘEŠE (1976). V televizi slavila úspěchy především v seriálech. Za roli v televizním filmu „AMONG THE PATHS TO EDEN“ si roku 1968 odnesla cenu Emmy. Ke konci života zaujala diváky výraznými rolemi matek hlavních hrdinek ve filmech BLÁZNIVÁ (1987) a PROPADLÍ LÁSCE (1997).


21.6.1925
Troy, New York, USA
13.3.2006
Lenox, Massachusetts, USA
Maureen Stapleton csfd

Living and DiningWilbur FallsPropadlí lásceKoupím matku. Zn.: Za babkuThe Last Good TimeLast WishNáš milý nebožtíkSlečna Rose WhiteováDoin' Time on Planet EarthLiberace: Behind the MusicZámotek 2: NávratBlázniváLáska nebeskáSweet LorraineDům za všechny penízeHořkostThe Cosmic EyePrivate SessionsZámotekJohnny DangerouslyRodinná tajemstvíSentimental JourneyAlenka v říši divůElectric Grandmother, TheLittle Gloria... Happy at LastCtitelRudíSprávná trefaKdyž běžec klopýtneLetters from FrankLost and FoundThe Gathering, Part IIInteriéryRodinné setkáníCat on a Hot Tin RoofQueen of the Stardust BallroomTell Me Where It HurtsApartmá v hotelu PlazaLéto roku 1942LetištěMirror, Mirror Off the WallTrilogyAmong the Paths to EdenBye Bye BirdiePohled z mostuSestup OrfeůvAll the King's MenLonelyheartsThorns, TheThe Robert Herridge TheaterWhat Happened?Armstrong Circle TheatreBroadway: The Golden Age, by the Legends Who Were ThereJack Lemmon: America's EverymanLincolnHello Actors StudioAmerica and Lewis HineKennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, TheMontgomery CliftArthur Miller on Home Ground


Aktualizace osobnostního profilu Maureen Stapleton: 3.11. 2023 11:40