Jan A.P. Kaczmarek 70 let


Polský hudební skladatel Jan Andrzej Pawel Kaczmarek se narodil 29. dubna 1953 v Koninu. Hudebně se vzdělával již od útlého věku, ale nakonec vystudoval práva na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani. Byl předurčen k diplomatické kariéře, ale osud ho zavál jinam. Částečně z politických důvodů zakotvil koncem sedmdesátých let v divadle avantgardního režiséra Jerzy Grotowského. Tady nastal definitivní zlom v jeho životě.

V roce 1989 vycestoval do USA znovu, aby nalezl nahrávací společnost pro svou poslední orchestrální kompozici a nakonec se natrvalo usadil v Los Angeles. Nejprve skládal hudbu pro divadlo, za níž v roce 1992 získal dvě prestižní newyorské divadelní ceny Obie a Drama Desk Award. Posléze se rozhodl rozšířit své hudební obzory a svou pozornost nasměroval k filmovým projektům.

Po dřívější zkušenosti v rodném Polsku debutoval v USA hororem DOPPELGANGER v roce 1993. Od té doby zkomponoval hudbu k více než třicítce filmů, z nichž nejzásadnějšími jsou drama o vztahu prokletých básníků Verlaina a Rimbauda ÚPLNÉ ZATMĚNÍ (1995) polské režisérky Agnieszky Holland, německé milostné drama AIMEE A JAGUÁR (1999) nebo známý polský historický film QUO VADIS (2001).

V roce 2004 zaznamenal Kaczmarek svůj dosud největší úspěch filmem režiséra Marca Fostera HLEDÁNÍ ZEMĚ – NEZEMĚ. Drama o životě sira Jamese Barrieho, tvůrce slavného dětského hrdiny Petera Pana, s Johnny Deppem a Kate Winslet sklízelo ovace po celém světě a svůj lví podíl na tomto úspěchu měl i autor hudby. Za svou práci získal v roce 2004 National Board of Review Awards a o rok později Oscara a nominace na Zlatý Globus a cenu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).


29.4.1953
Konin, Polsko
Jan A.P. Kaczmarek csfd

Zygielbojmova smrtMagnezjaMusic, War and LoveÚdolí BohůApoštol PavelInterlude City of a Dead WomanLa HabitaciónZwischen WeltenTajemnica WesterplatteLeonieCity IslandHačikó - příběh psaJezdci ApokalypsySnížit seThe Courageous Heart of Irena SendlerBitva o PasschendaeleKaramazoviMagická dobrodružství PinocchiaHaniaNezvaný hostTen večerHolka jako já - příběh Gwen AraujoKto nigdy nie żył...Hledání Země NezeměVojákova dívkaNevěrnáJenseitsMoje válkaPrávo na životQuo VadisRána do srdceĎábel přicházíAimee a JaguárTřetí zázrakDotekyWashingtonovo náměstíDead GirlÚplné zatměníEvangelium podle HarryhoTěžký zločinDoppelgangerEmpty CradleBiałe małżeństwoA halálraítéltDo domuPale BloodGra w ślepcaNa wolnoscCieńVojna a mírQuo vadisEfekt motylkaInženýři ze základkyA Classy BroadJoannaWskrzeszenieJak najmniej swiatlaSrdcová trojkaThe 62nd Annual Golden Globe Awards 2005The 77th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jan A.P. Kaczmarek: 10.11. 2023 01:27