Eileen Heckart (1919 - 2001)


Eileen Heckart, rodným jménem Anna Eileen Heckart, se narodila 29. března 1919 v Columbu, stát Ohio. Byla jedináček a brzy dostala přezdívku Heckie. Když jí byly dva roky její rodiče se rozvedly. Od té doby vyrůstala s matkou, která byla alkoholička a často měnila své partnery (celkem byla pětkrát vdaná). Dobře se necítila ani u své přísné babičky, která se o ni často starala. Neměla totiž daleko k fyzickému pokárání. Avšak Eileen své nepříliš šťastné dětství přežila a už jako mladá dívka unikala ve svých představách do pomyslného šťastného světa herectví a filmu.

Následovaly četné role na různých new-yorských jevištích. Na Brodwayi debutovala jako náhradnice ve hře „The Voice of the Turtle“ (1945). Díky své všestrannosti a osobitosti proslula jak na Brodwayi tak i v televizi. Velký zlom přišel na Brodwayi s její kreací mazané a osamělé učitelky ve hře Williama Inga „Picnic“, za kterou získala v roce 1953 divadelní cenu externích kritiků. Brzy se stala velmi žádanou herečkou do rolí drsných, nevyrovnaných, každodenních, životem udřených či moudrých žen. Účinkovala v mnoha broadwayských, cenami ověnčených, inscenacích. Za roli ve hře „The Bad Seed“ získala Donadsonovu cenu a třikrát byla nominována na cenu Tony. Speciální ceny Tony se dočkala v roce 2000, kdy jí byla udělena za celoživotní divadelní výkony.

Před filmovou kamerou se objevila poprvé v roce 1956 v roli důvěrnice své oscarové kolegyně Jane Wyman v dramatu MIRACLE IN THE RAIN. Zlatý Glóbus a nominaci na Oscara jí vynesla vedlejší role zoufalé matky, jež ztrácí svého syna, v dramatu THE BAD SEED (1956). Zajímavou postavu ztvárnila vedle budoucího oscarového Paula Newmana v boxerském příběhu NĚKDO TAM NAHOŘE MĚ MÁ RÁD (1956). Vedlejší roli zvládla v komedii ZASTÁVKA V KANSASU (1956), kde si zahrála po boku Marylin Monroe. Kvůli těhotenství jí musela její kolegyně Angela Lansbury nahradit ve filmové verzi brodwayského hitu THE DARK AT THE TOP OF THE STAIRS (1960).

V 60. letech se herečka věnuje převážně televizní tvorbě a divadlu. Nejvýznamnějšího ocenění za její výkon ve filmu se jí dostalo za roli všetečné, panovačné matky, jejíž slepý syn se snaží dostat z její ochranářské a mateřské náruče, v dramatu MOTÝLI JSOU SVOBODNÍ (1973). Eileen Heckart si dojatě převzala Oscarovou sošku za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. K výtečnému nastudování role jí dopomohl i fakt, že tu samou roli hrála i v broadwayské inscenaci hry Leonarda Gershea. Slepého Dona Bakera si zahrál Edward Albert a sousedku Jill oscarová Goldie Hawn.


29.3.1919
Columbus, Ohio, USA
31.12.2001
Norwalk, Connecticut, USA
Eileen Heckart csfd

Klub odložených ženLekce životaUltimate BetrayalTriumf nad neštěstím: Příběh hurikánu AndrewStuck with Each OtherBojové nasazeníSeize the DayRecovery Room, TheTable SettingsGames Mother Never Taught YouJoe Dancer: Hořká pilulkaF.D.R.: The Last YearWhite Mama3 by Cheever: The Sorrows of GinSuddenly, LoveSunshine ChristmasBurnt OfferingsÚtočištěNevěsta pro ZandyhoThe F.B.I. Story: The FBI Versus Alvin Karpis, Public Enemy Number OneMotýli jsou svobodníThe VictimAll the Way HomeThe TreeTakhle se s dámou nejednáUp the Down StaircaseMy Six LovesĎáblice v růžovém trikotuA Doll's HouseHot SpellLittle Foxes, TheMiracle in the RainNěkdo tam nahoře mě má rádThe Bad SeedZastávka v KansasuTrip to Bountiful, TheKutil TimMurder One5 Mrs. Buchanans, TheLove & WarAnnie McGuireCosby ShowEllen Burstyn Show, TheCesta do nebePartners in CrimeTrauma CenterBackstairs at the White HouseOut of the BlueMary Tyler Moore


Aktualizace osobnostního profilu Eileen Heckart: 18.11. 2023 14:55