Gig Young (1913 - 1978)


"Herectví je o zveličování života a když to umíte pěkně nafouknout, ale tak, aby to pořád vypadalo věrohodně, je váš výkon hned lepší. Každý herec, který má rád svojí práci, na to nemůže nemyslet.”

Oběma byla nabídnuta smlouva na vedlejší role. Přivydělával si u pumpy, vystupoval pod svým rodným i jinými jmény a po dramatu THE GAY SISTERS (1942), ve kterém ztvárnil postavu “Giga Younga”, studio rozhodlo, že mu už toto jméno zůstane. Jeho rodné jednak ”nepasovalo” k jeho rozesmátému mladickému typu a jeden herec jménem Byron Barr (1917-1966) už tu byl.

Ve 40. letech se Young objevoval v řadě vedlejších rolí a stal se z něj populární “skorohlavní” herec, když hrál bratry nebo kamarády hlavních postav. Během 2. světové války se Young ze světel reflektorů stáhl a sloužil u Pobřežní stráže. Po návratu se Warner Bros. vzdala jeho opce a z něho se stal svobodný herec, jeden čas měl smlouvu u Columbia Pictures, ale kvůli nesplněným slibům se vrátil na volnou nohu. V té době taky začal ztvárňoval role, které ho proslavily, jízlivé avšak zábavné a milé opilce.

Nominace na cenu Akademie pro “nejlepšího herce ve vedlejší roli” obdržel za dramatickou roli alkoholika z COME FILL THE CUP (1951) s Jamesem Cagneyem a dále pak za roli přiopilého šarmantního intelektuála z komedie UČITELČIN MILÁČEK (1958) s Clarkem Gablem a Doris Day. V roce 1955 Young uváděl “Warner Bros. Presents”, což byl zastřešující titul pro tři televizní série z let 1955-56 (“Casablanca”, “King's Row” a “Cheyenne”). S Davidem Nivenem a Charlesem Boyerem později zářili v seriálu ”The Rogues” (1964-65). Cenu Akademie získal za roli tanečního konferenciéra a promotéra Rockyho z Pollackova dramatu KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ (1969) s Jane Fondovou (do role ho prosadil jeho agent – nejen Fondovou tím pěkně vytočil.)


4.11.1913
St. Cloud, Minnesota, USA
19.10.1978
New York City, New York, USA
Gig Young csfd

Hra smrtiSpectreSherlock Holmes v New YorkuHindenburgMicheleThe Turning Point of Jim MalloyZabijácká elitaFiocco nero per Deborah, UnGreat Ice Rip-Off, ThePřineste mi hlavu Alfreda GarciiSon-in-Law for Charlie McReady, ANeon Ceiling, TheMilenci a další cizinciKoně se také střílejíCompanions in NightmareThe Shuttered RoomPodivné manželstvíA Ticklish AffairFor Love or MoneyKid GalahadKouzlo norkové kožešinyNůž v ráněThe Spiral StaircaseNinotchkaAsk Any GirlPříběh z titulní stranyThe Philadelphia StoryThe Tunnel Of LoveUčitelčin miláčekŽena, která všechno víHodiny zoufalstvíOkno do dvoraYoung at HeartArenaCity That Never SleepsThe Girl Who Had EverythingTorch SongHoliday for SinnersYou for MeCome Fill the CupOnly the ValiantSlaughter TrailTarget UnknownToo Young to KissHunt the Man DownTarnishedLust for GoldTell It to the JudgeThe Three MusketeersThe Woman in WhiteWake of the Red WitchEscape Me NeverFollow That WomanOld AcquaintancePerutě pomstyCaptains of the CloudsMuž, který přišel na večeřiThe Gay SistersThe Mad MartindalesThe Male Animal


Aktualizace osobnostního profilu Gig Young: 4.11. 2023 18:00