Shelley Winters (1920 - 2006)


Americká herečka Shelley Winters se narodila jako Shirley Schrift 18. srpna 1920 v St. Louis ( Illinois ) jako dcera židovských rodičů. Když byly Shelley tři roky rodina se přestěhovala do Brooklynu v New Yorku, kde otec pracoval jako krejčí. Matka byla operní zpěvačka. S divadlem začala koketovat již při studiích na střední škole Thomase Jeffersona, později herecké vzdělání získala v Hollywood Studio Club (YWCA), kde byla její spolubydlící Marilyn Monroe a později se zdokonalovala u Charlese Laughtona v herecké škole pro profesionální herce (the Actors Studio). Toto prestižní studio výrazně ovlivnilo tvář moderního amerického divadla i filmu, kde mezi absolventy patří takové veličiny jako například M. Brando, P. Newman, A. Bancroft, Al Pacino a mnoho dalších.

V průběhu své herecké kariéry se příležitostně objevila i na televizní obrazovce v několika TV filmech, seriálech a situačních komediích. Za účinkování v seriálu Boba Hopea se stala držitelkou ceny Emmy 1964 za epizodu DVĚ JE ČÍSLO. Současně s filmovou a televizní prací se věnovala také divadlu a po dobu své kariéry se objevovala na scénách broadwayských i mimobroadwayských divadel. Je také autorkou divadelní hry Jednonoční pobyty hlučného pasažéra (1971) a dvou autobiografických knih, popisující její zážitky s osobního i profesního života, které nesou názvy Shelley, také známá jako Shirley (1981) a Shelley II: Střed mého století (1989). Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Shelley Winters byla čtyřikrát vdaná. Její první manžel byl obchodník s textilem Mack Paul Mayer (v druhé světové válce dosáhl hodnosti kapitána), kterého si vzala v roce 1943. Manželství skončilo v roce 1948 rozvodem. Podruhé se provdala v roce 1952 za italského herce Vittoria Gassmana. Z krátkého manželství, které skončilo o dva roky později vzešla jediná dcera Vittoria. Třetím manželem byl americký herec Anthony Franciosa s kterým prožila v letech 1957 - 1960 velmi bouřlivé manželství. Naposledy se provdala jen několik hodin před svou smrtí za svého dlouholetého druha Gerry DeForda. Zemřela následující den 14. ledna 2006 v Beverly Hills ve věku 85 let. Perličkou je, že zemřela téměř současně jako její bývalý manžel Anthony Franciosa, který zemřel o pět dní později.


18.8.1920
East Saint Louis, Illinois, USA
14.1.2006
Beverly Hills, California, USA
Shelley Winters csfd

A-ListLa bombaVelké dítě GideonPortrét dámyBackfire!Mrs. MunckSoudcem z nouzeTlouštíkZuřiví anděléMlčení šunekDobrodružství létající okurkyUž neplač, má láskoStepping OutTouch of a StrangerUnremarkable Life, AnFialový návštěvníkThe Delta ForceVery Close QuartersWitchfireAlenka v říši divůDeja vuElliePřes Brooklynský mostFanny HillLooping - Der lange Traum vom kurzen GlückTrhákElvisHořící městoRudolph and Frosty's Christmas in JulyThe Magician of LublinThe VisitorKrál cikánůThe Initiation of SarahChapadlaDrak ElliotMimì Bluette ... fiore del mio giardinoMěšťáčekVelké vyvářeníDahlia scarlatta, LaFrostyho zimní radovánkyNájemníkPříští stanice Greenwich VillageSomething to HideDiamantyJourney Into FearŠťastná rukaBig Rose: Double TroubleSymbol sexuCleopatra JonesLacinej fešák EddieThe Devil's DaughterZamilovaný advokátAdventures of Nick CarterDobrodružství PoseidonuWhoever Slew Auntie Roo?Co je s Helenou?Death of Innocence, ARevengeHow Do I Love Thee?Krvavá máma


Aktualizace osobnostního profilu Shelley Winters: 3.11. 2023 11:42