Shirley Jones 90 let


Shirley Mae Jones, pojmenovaná podle herecké hvězdy Shirley Temple, se narodila v pensylvánském městě Charleroi. Její matka Marjorie byla ženou v domácnosti, otec Paul byl majitelelm pivovaru. Shirley se již v 6 letech začala věnovat zpěvu a snila o tom, že si jednou zazpívá se svým idolem, kterým byl zpěvák Gordon MacRae. V roce 1952 se Shirley zúčastnila několika soutěží krásy a získala titul Miss Pensylvánie a Miss Pittsburgh. Po ukončení střední školy odjela Shirley do New Yorku, aby zkusila štěstí na castingu společnosti Rodgers a Hammerstein. Na základě tohoto castingu získala Shirley roli zdravotní sestry v broadwayské divadelní produkci nazvané SOUTH PACIFIC.

V roce 1960 se této změny dočkala, když byla obsazena do role prostitutky Lulu Bainsové v dramatu Richarda Brookse ELMER GANTRY. Díky svému brilantnímu výkonu – po boku stejně brilantního Burta Lancastera – získala Shirley Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Za výkon v tomto filmu získala také Golden Laurel na Laurel Awards a byla také nominována na Zlatý Globus. Ale divácké publikum chtělo Shirley jako kladnou postavu, a tak byla Shirley obsazena do role knihovnice Marion Paroo v úspěšném muzikálu OBCHODNÍK S HUDBOU z roku 1962. Za roli v tomto filmu byla opět nominována na Zlatý Globus. Ale filmová produkce se během 60. let změnila a Shirleyina image se filmovým producentům nehodila, takže se v roce 1965 její herecká kariéra pozastavila.

Shirley ale neupadla v zapomnění zejména díky rodinnému komediálnímu seriálu THE PARTRIDGE FAMILY, ve kterém hrála ovdovělou matku pěti dětí. Úspěch této show byl sice důležitější pro jejího nevlastního syna Davida Cassidyho, který hrál v seriálu jejího nejstaršího syna Keitha, ale účinkování v této show umožnilo Shirley být stále na očích veřejnosti po celé čtyři roky, kdy seriál běžel na televizních obrazovkách. Během účinkování v tomto seriálu byla opět dvakrát nominována na Zlatý Globus. Poté, co seriál skončil, Shirley strávila zbytek 70. let ve světě televizních filmů. Televizní film THE LIVES OF JENNY DOLAN z roku 1975, ve kterém ztvárnila titulní roli, měl být pilotním filmem k seriálu, který se ale nakonec nevysílal. V roce 1979 se Shirley objevila ve vlastní komediální show s názvem SHIRLEY, ale tato show se vysílala pouze jednu sezónu. V 80. letech se již Shirley na filmovém plátně objevovala spíše nepravidelně. Na Valentýna roku 1986 získala svoji vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. I během 90. let ale Shirley v hraní pokračovala a objevila se například v THE DREW CAREY SHOW (1995). K jejím posledním rolím patří role Grace Fosterové v seriálu MONARCH COVE a role Colleen Bradyové v soap opeře TAK JDE ČAS.

V roce 1956 se Shirley provdala za Jacka Cassidyho a stala se nevlastní matkou jeho tehdy šestiletého syna Davida. V průběhu trvání manželství se jim narodili ještě další tři synové: Shaun, Patrick a Ryan. V průběhu manželství se však začalo projevovat u Jacka duševní onemocnění spolu s prohlubující se maniodepresivní psychózou. V roce 1974, po letech strádání a utrpení, se Shirley s Jackem rozvedla. Jack zemřel při požáru bytu o dva roky později. V roce 1977 se Shirley provdala za komika Martyho Ingelse. V roce 1990 společně napsali knihu o jejich vztahu a manželství, nazvanou Shirley and Marty: An Unlikely Romance. V roce 1999, po více než 20 letech manželství, žil pár nějakou dobu odděleně, kvůli napjatým vztahům se Shirleyinými syny. Společně se jim ale podařilo přechodnou krizi překonat a nyjí jsou stále jedním z nejšťastnějších manželských párů v Hollywoodu.


31.3.1934
Charleroi, Pennsylvania, USA
Shirley Jones csfd

Forgiven This Gun4hireJohnny BlueBruce the ChallengeThe Irresistible Blueberry FarmOn the WingWaiting in the Wings: The MusicalMiracle at Gate 213Noc zombieRodinný víkendStrange Brand of Happy, ANora Roberts: Vražedná nevinnostA zase jsou tu VánoceKrál videoherThe Creature of the Sunny Side Up Trailer ParkToulavý andělBloodheadRaising GeniusManna from HeavenTVography: The Partridge FamilyAdventures of Cinderella's Daughter, ThePing!Vím, co jsi dělal minulý pátek 13.Velké dítě GideonDog's Best FriendCops n RobertsCharlieThere Were Times, DearTankThe Adventures of PollyannaInmates: A Love StoryPoslední den válkyA Last Cry for HelpEvening in ByzantiumWho'll Save Our Children?Yesterday's ChildThe Family Nobody WantedThe Lives of Jenny DolanWinner Take AllThe Girls of Huntington HouseBut I Don't Want to Get Married!Cheyennský klubOddly CoupledEl golfoSilent Night, Lonely NightŠťastný konecFluffyI Feel a Song Coming OnThe Secret of My SuccessDva záletníciL'intrigoA Ticklish AffairThe Courtship of Eddie's FatherObchodník s hudbouDva jeli spoluBobbikinsElmer GantryPepeNever Steal Anything SmallApril Love


Aktualizace osobnostního profilu Shirley Jones: 19.4. 2024 23:08