Gloria Grahame (1923 - 1981)


"Myslím, že jsem Hollywood nikdy nepochopila.“

Točila v té době u několika hollywoodských společností a za krimi KŘÍŽOVÝ VÝSLECH (1947) se dočkala nominace na Cenu Akademie pro “nejlepší herečku ve vedlejší roli“. Uznávanou roli měla vedle Humphreyho Bogarta v mysteriózní romanci IN A LONELY PLACE (1950) – s Bogartem, který do role prosazoval svoji ženu, údajně příliš nevycházela. Ačkoli dnes je tato považována za jedno z jejích nejlepších filmových předvedení, ve své době jí v kariéře nijak nepomohla; film se nestal kasovním trhákem a Howard Hughes, majitel RKO, připustil, že ji nikdy neviděl v hvězdné roli. Když žádala, aby mohla být uvolněna pro filmy VČERA NAROZENÍ (1950) a MÍSTO NA VÝSLUNÍ (1951), Hughes odmítl a přinutil ji vzít vedlejší roli v dobrodružném filmu MACAO (1952).

Svého Oskara pro “nejlepší herečku ve vedlejší roli“ se dočkala za výkon v dramatu MĚSTO ILUZÍ (1952), ve kterém ztvárnila ženu spisovatele-scénáristy. K dalším pozoruhodným rolím patří intrikářka Irene Nievesová z SUDDEN FEAR (1952), femme fatale Vicki Buckleyová z HUMAN DESIRE (1953) a mafiánská holka Debby Marshová z krimi VELKÝ ZÁTAH (1953) s Lee Marvinem. Často se o ní mluvilo jako o herečce, se kterou není lehké pracovat. Po muzikálu OKLAHOMA! (1955) začala její kariéra upadat, což taky souviselo s koncem éry filmu-noir, který byl její doménou. Postupně se vrátila k divadlu, příležitostně však dále brala vedlejší role v menších projektech a objevovala se také v televizi: seriál “Harrigan and Son“ (1960).

"Provdala jsem se za režiséra Nicholase Raya a lidé zívali. Později jsem si vzala jeho syna a z reakce tisku byste si mohli myslet, že jsem spáchala incest nebo snad vykradla kolébku!"


28.11.1923
Los Angeles, California, USA
5.10.1981
New York City, New York, USA
Gloria Grahame csfd

Pan Griffin a jáThe NestingMelvin a HowardMerry Wives of Windsor, TheNightingale Sang in Berkeley Square, AStřemhlavDancing Princesses, TheDům hrůzyMama's Dirty GirlsThe Girl on the Late, Late ShowTarots, detrás de las cartas el DiabloThe LonersBlack NoonBlood and LaceChandlerEscapeThe Todd KillingsPovznesen nad pomstuZítřek nemá šanciRide Out for RevengeThe Man Who Never WasNe jako cizinecOklahomaThe CobwebLidská bestieNaked AlibiThe Good Die YoungMuž na laněPrisoners of the CasbahThe Glass WallVelký zátahMacaoMěsto iluzíNejvětší představení na světěNáhlý strachNa opuštěném místěA Woman's SecretRoughshodIt Happened in BrooklynKřížový výslechMerton of the MoviesSong of the Thin ManŽivot je krásnýWithout LoveBlonde FeverNeobvyklé příběhyKojakSeventh AvenueRich Man, Poor ManThe Outer LimitsUprchlíkBurke's LawPulp CinemaA Star Is Born World Premiere


Aktualizace osobnostního profilu Gloria Grahame: 27.2. 2024 01:12